Barcelona aprova definitivament la ‘taxa Amazon’

L'Ajuntament preveu recaptar fins a 2,6 MEUR amb el nou tribut que entrarà en vigor la setmana que ve

Amazon (ACN)

El ple de Barcelona ha aprovat definitivament aquest divendres l’anomenada taxa Amazon, que entrarà en vigor la setmana que ve, tan bon punt es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB). Així, l’Ajuntament de Barcelona començarà a gravar les grans distribuïdores de comerç electrònic per l’ús de l’espai públic durant el repartiment de mercaderies a domicili. Concretament, l’instrument fiscal gravarà l’1,25% de la facturació bruta derivada dels costos de repartiment que ingressen els operadors.

La nova taxa s’ha aprovat amb els vots favorables de BComú, PSC, ERC (amb qui l’executiu municipal va pactar el nou tribut), JxCat i Cs. D’altra banda, PP, Valents i la regidora no adscrita hi han votat en contra.

La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha destacat que és un dia “important” perquè és la primera taxa que grava el repartiment del comerç electrònic. “Som una ciutat pionera”, ha declarat als mitjans de comunicació. L’objectiu ha recordat, és gravar les distribucions de paquets a domicili només als operadors postals que fan un ús “molt intensiu” de l’espai públic pel volum de negoci. A més, ha subratllat que això implicarà una aportació al pressupost municipal important, de fins a 2,6 milions d’euros i també és una aposta “mediambiental”.

La principal novetat fruit de les al·legacions acceptades durant el període d’informació pública és que les distribucions efectuades des de Centres de Distribució Urbana de Mercaderies fetes amb “modes sostenibles” no estaran subjectes a tributació, igual que tampoc ho estan les distribucions que es fan sense utilitzar cap vehicle.

A qui afecta la taxa
La taxa afectarà els operadors postals que facturin més d’un milió d’euros per les entregues fetes a Barcelona. D’acord amb això, i segons estima l’ajuntament, l’hauran de pagar 26 plataformes. D’aquestes 26, cinc concentren el 62% del volum de negoci a la capital, amb Amazon al capdavant. Entre d’altres, també hi hauria plataformes com DHL, Seur, o UPS. L’ajuntament preveu recaptar fins a 2,6 milions d’euros amb el nou tribut.

La taxa també s’aplicarà en el cas que alguna empresa subjecta subcontracti l’activitat a altres empreses o persones autònomes, però l’ordenança disposa que l’haurà de pagar l’operador postal.

Aquesta figura tributària es gestionarà en règim d’autoliquidació pel contribuent, qui haurà de presentar-la telemàticament entre l’1 i el 30 de juliol de l’exercici posterior al gravat. Per tant, l’exercici 2023 s’autoliquidarà el mes de juliol de 2024.

Quedaran afectades totes aquelles grans empreses que actuen al mercat com a operadors postals, realitzant càrrega i descàrrega a la via pública, mitjançant qualsevol classe de vehicle, amb la finalitat de distribuir als destins finals indicats pels consumidors els productes adquirits a través del comerç electrònic.

(Visited 98 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari