El copríncep d’Andorra no col·labora amb la Fiscalia sobre els casos d’abusos sexuals

Investigacions del diari 'El País' apuntaven l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, d'encobrir casos de pederàstia

Joan-Enric Vives
Joan-Enric Vives

El copríncep d’Andorra i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, es nega a col·laborar amb la Fiscalia General de l’Estat espanyol que ha demanat la col·laboració de la jerarquia catòlica per esclarir l’escàndol dels abusos sexuals comesos contra menors en el si de l’Església, segons avança La Valira.

La d’Urgell forma part de les 41 diòcesis (de les 70 en total) que ni tan sols han respost a les reclamacions del ministeri públic fetes el passat mes de novembre a través de les oficines d’atenció a les víctimes que els hi va obligar a obrir el papa Francesc.

En concret, la Fiscalia reclama a l’Església informació sobre la pederàstia clerical, i la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) tira pilotes fora, evitant enviar qualsevol informació relativa a casos prescrits o jutjats en el passat.

Així es desprèn de la comunicació que la Secretaria General de la CEE ha enviat a les diòcesis enfront de la petició formulada al novembre per la Fiscalia General de l’Estat perquè els remeteren “informació sobre les denúncies o testimoniatges recaptats des de l’oficina d’assistència a les víctimes relatius a la comissió de delictes contra la llibertat sexual contra menors d’edat en el si de congregacions, col·legis o qualsevol altra institució religiosa”.

Només quatre diòcesis espanyoles, la de Barbastre, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Vitòria han aportat dades significatives com ara noms de les víctimes.

Cal recordar que, fa un any, l’acumulació de testimoniatges de víctimes va elevar la pressió institucional sobre l’escàndol de la pederàstia a l’Església. Llavors, la Fiscalia General de l’Estat va ordenar als disset fiscals superiors que informaren dels procediments penals oberts en aqueix moment referits a agressions i abusos sexuals a menors d’edat en congregacions, col·legis o qualsevol institució de l’Església a tot Espanya.

L’arquebisbe Vives en l’ull de l’huracà
Investigacions realitzades l’any passat pel diari El País sobre els acusats d’encobrir casos de pederàstia en l’Església espanyola inclouen el copríncep Vives. Els informes acusen 39 prelats d’encobrir casos de delicte sexual des del 1952.

(Visited 112 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari