L’auditoria de l’Església espanyola suma ja 4.000 víctimes d’abusos

L'informe de Cremades & Calvo Sotelo apunta el "menyspreu" d'alguns bisbats a col·laborar amb la investigació

Javier Cremades i Juan José Omella

L’auditoria encarregada fa ara un any per la Conferència Episcopal Espanyola al despatx d’advocats Cremades & Calvo Sotelo per a intentar destapar els casos d’abusos sexuals a menors a l’Església espanyola apunta a unes 4.000 víctimes. Segons publica eldiario.es, aquesta xifra és vuit vegades més alta de la reconeguda fins ara per la Conferència Episcopal, presidida per l’arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella,  i una xifra molt més alta que la presentada per diferents informacions periodístiques.

L’informe del bufet d’advocats s’ha centrat en aquests mesos a parlar amb víctimes, la qual cosa s’ha concretat en unes 120 entrevistes, de moment. D’altra banda, s’han analitzat els arxius eclesiàstics amb la finalitat d’elaborar un mapa del qual ha passat en els darrers 60 o 70 anys. Com en el cas de Portugal, el límit de la investigació es col·loca entorn de la dècada dels anys cinquanta del segle passat.

L’informe no es farà públic la setmana que ve, com estava previst, i s’apunta que es lliurarà entre els mesos de maig o juny, encara que el més probable és que l’informe final no es presenti fins passat l’estiu. Les causes del retard podrien ser la lentitud –i, en alguns casos, el “menyspreu”– d’alguns bisbats a l’hora de col·laborar amb l’auditoria, així com les dificultats per a accedir a dades reservades, tal com apunten fonts pròximes a l’estudi. L’auditoria apunta que la sortida de Luis Argüello de la Secretaria General de la Conferència Episcopal no ha ajudat molt a l’acceleració d’uns treballs en els quals es troba a faltar una col·laboració “intensa” de l’episcopat en ple.

En aquest context, hi ha diferències en la col·laboració de les diòcesis com per exemple mentre que la diòcesi de Madrid aquest dimecres presentava les dades del projecte Repara, que va atendre durant 2022 a 121 víctimes d’abusos, la diòcesi de Valladolid continua assegurant no haver trobat casos, tot i que, tal com apunta El Independente, el cardenal Ricardo Blázquez podia haver reubicat a un capellà sabent que havia mantingut comportaments “reprovables” amb una menor en el seu anterior destí.

Com també va avançar eldiario.es, s’han revelat l’existència de desenes d’acords extrajudicials signats entre denunciats i víctimes de pederàstia dins de l’Església espanyola. La investigació ha detectat “al voltant d’una trentena” de documents en els quals es “renuncia als tribunals” en casos d’agressions sexuals. Un cas seria la indemnització a la víctima del ‘cas Cociña‘, que implicava el sacerdot de l’Opus Dei Manuel Cociña Abella, i en el qual es “va comprar” el silenci d’una víctima per 17.000 euros. L’acord, implicava la renúncia de la víctima “a quantes accions poguessin correspondre-li” contra el capellà, l’Opus Dei o l’Església, i li prohibia pronunciar-se sobre el pacte.

(Visited 55 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari