El Tribunal Suprem manté la inhabilitació d’Oriol Junqueras fins al 2031

La Sala Penal condemna Junqueras, Romeva, Turull i Bassa per delicte de desobediència en concurs amb malversació

Els 12 acusats del procés al Suprem
Els 12 acusats del procés al Suprem

La Sala Penal del Tribunal Suprem, segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha revisat la sentència dictada en la causa del procés independentista del 14 d’octubre de 2019 davant la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i dona una redacció als delictes de malversació i desordres públics, per a determinar si la pena d’inhabilitació imposada als condemnats, no extingida per no estar abastada per l’indult parcial del Govern, ha de ser substituïda per penes que la reforma associa als nous tipus delictius.

La Sala conclou que “ha de condemnar als acusats Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa com a autors d’un delicte de desobediència en concurs real amb un delicte de malversació de cabals públics”. També “rebutja rebaixar la pena pel delicte de malversació que tots quatre tenien imposada, que quedarà extingida, segons la liquidació de condemna ja practicada en les respectives executòries, l’any 2031 en el cas de Junqueras i Bassa, i l’any 2030 en el de Turull i Romeva”.

Així mateix, el comunicat diu que el Suprem “condemna a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart com a autors d’un delicte de desordres públics i a Carme Forcadell, Josep Rull i Joaquim Forn com a autors d’un delicte de desobediència”. I, “malgrat això, en relació amb aquests condemnats, l’entrada en vigor de la reforma de 2022 determina l’extinció total de les seves respectives condemnes d’inhabilitació”.

La Sala “rebutja en el seu acte que el derogat delicte de sedició pugui entendre’s ara castigat en el nou delicte de desordres públics, i adverteix que la reforma deixa impunes els processos secessionistes que no vagin acompanyats d’actes de violència o intimidació”. El tribunal que ha dictat l’acte està format per Manuel Marchena (president i ponent), Andrés Martínez ArrietaJuan Ramón Berdugo, Antonio del MoralAndrés Palomo i Ana Ferrer, que van dictar la sentència del procés independentista.

(Visited 66 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari