Medi Natural obre un expedient per protegir les cigonyes amenaçades de Lleida

La Paeria està enderrocant les sitges del barri de Pardinyes, malgrat l’oposició de veïns i ecologistes

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Marc Vilahur, ha decidit prendre cartes en el conflicte de les sitges del barri de Pardinyes, a Lleida, on hi viu, des de fa més de 20 anys, una important colònia de cigonyes. En l’actualitat, la Paeria (Ajuntament) està procedint a l’enderrocament d’aquests grans edificis, deixant sense nius aquestes aus, que gaudeixen de protecció legal com a espècie amenaçada, i pertorbant el seu hàbitat.

En una comunicació enviada a les entitats ecologistes Ipcena i SEO BirdLife, Marc Vilahur informa que ha obert un expedient, encarregat a la subdirecció de Biodiversitat, per esbrinar si els treballs que s’estan executant a Pardinyes afecten aquesta colònia de cigonyes, considerada la més important de Catalunya. L’enderrocament de les sitges ha comportat la destrucció de 17 nius de cigonyes i n’hi ha 10 més que, en principi, no es tocaran, però que estan amenaçats per la proximitat de les obres.

Les cigonyes gaudeixen d’un període d’especial protecció, que va començar aquest 5 de febrer passat, per facilitar el seu aparellament i reproducció. És per això que les entitats Ipcena i SEO BirdLife van denunciar davant la Generalitat que les obres de desmantellament de les sitges de Pardinyes vulneren  aquesta normativa proteccionista i que, en conseqüència, s’havia d’ordenar l’aturada de les màquines.

Per la seva banda, la titular del Jutjat d’instrucció n. 2 de Lleida ha reclamat a l’Ajuntament que li detalli, en un termini de cinc dies, què passa amb els nius de les cigonyes de Pardinyes. En concret, vol saber si els nius que han estat destruïts han estat substituïts per uns altres, d’acord amb les instruccions que va donar la Generalitat per autoritzar les obres d’enderrocament de les sitges.

La Paeria promou que en els terrenys que ocupen aquests edificis s’hi construeixi, amb posterioritat, un macroalberg per acollir els temporers de la fruita. Aquesta operació compta amb el rebuig frontal dels veïns del barri de Pardinyes, que defensen que les sitges són un patrimoni agroindustrial que cal protegir i que l’arribada dels temporers irregulars es produeix durant una curta època de l’any.

Per cobrir aquesta necessitat assistencial, els veïns consideren que no calia enderrocar les sitges i que es podrien condicionar els baixos per convertir-los en un alberg temporal. Però el paer en cap (alcalde), Miquel Pueyo, i el seu tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius, han decidit tirar pel dret i han començat l’enderrocament de les sitges, sense tenir en compte el parer dels veïns ni el benestar de les cigonyes que hi viuen.

(Visited 141 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari