Jonathan Scott i el ‘CatalanGate’: “És més fàcil ser una víctima que admetre la veritat”

La majoria independentista va vetar la compareixença al Parlament d’aquest expert en ciberseguretat, que va denunciar en un informe de 60 planes la manca de rigor de les acusacions d’espionatge

Portada de l'informe 'Descobrint Citizen Lab. Desmentint CatalanGate' i el seu autor, l'investigador Jonathan Scott

Jonathan Scott, l’investigador en ciberseguretat autor de l’informe “Destapant Citizen Lab. Desmentint el CatalanGate”, no podrà comparèixer a la comissió d’investigació del Parlament sobre aquest suposat espionatge amb el programari Pegasus perquè el va vetar la majoria independentista formada per ERC, JxCat i la CUP, en la sessió celebrada el passat 20 de gener. En les seixanta planes del seu informe, Scott denuncia la manca de rigor científic d’aquest CatalanGate, promogut per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i elaborat pel col·lectiu canadenc Citizen Lab.

El grup parlamentari socialista va proposar la seva compareixença i també la del catedràtic de Computació de la Universitat de València, Gregorio Martín. Martín, que havia comparegut al comitè que investiga al Parlament europeu l’ús del programari Pegasus, va ser també vetat pel corró independentista a la comissió d’investigació de la cambra catalana. Jonathan Scott s’ha queixat, en un missatge a Twitter el passat dia 20, que no se’l deixi explicar les seves conclusions sobre el Catalangate al Parlament català lamentant que “cada cop que els científics posen al descobert la realitat del cas Pegasus són silenciats”. “És més fàcil ser una víctima que admetre la veritat”, va afegir.

En un altre missatge de Twitter del mateix dia, Scott va afirmar que “quan el Parlament ignora l’oposició es converteix en una dictadura. La democràcia és morta”. El seu informe sobre el suposat espionatge conclou que Citizen Lab ha posat per davant els interessos dels independentistes que li van encarregar la investigació que la verificació científica. Citizen Lab va publicar el seu CatalanGate el 18 d’abril i Scott va pujar a Twitter el seu informe el 4 de juliol.

Destapant Citizen Lab. Desmentint el CatalanGate” inclou un repàs de la informació del col·lectiu canadenc sobre les suposades víctimes d’espionatge amb els programes Pegasus i Candiru on destaca que en la meitat dels casos es reconeix que no se sap quan van ser atacades i conclou que les afirmacions d’espionatge no es basen en dades fiables i contrastables. Scott va demanar el mes de maig als directius de Citizen Lab que li facilitessin les anàlisis forenses gràcies a les quals havien arribat a les seves conclusions al CatalanGate. No va rebre resposta. Tampoc l’han rebut altres experts en ciberseguretat i professors universitaris que han demanat que una comissió científica independent revisi aquestes anàlisis forenses.

El desembre, Scott va presentar una revisió del seu primer informe. En aquesta revisió considera un “perill” que Citizen Lab “continuï presentant investigacions sense ser contrastades per una veritable anàlisi imparcial” i que el fet que no tingui en compte “els requisits legals i els estàndards globals per a la realització d’anàlisis forenses soscava tots els propòsits d’una democràcia”.

 

(Visited 416 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari