Quin és el concepte de moda entre l’independentisme puigdemontista?

Carles Puigdemont

El concepte de “grup objectivament identificable” (popularitzat a les xarxes amb l’acrònim GOI), present en la recent resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que afecta el futur de l’expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont.

En concret, el TJUE estableix que la justícia d’un estat membre de la UE pot rebutjar una ordre europea de detenció si la justícia de l’estat emissor presenta deficiències generalitzades contra un grup objectivament identificable al qual pertanyi la persona reclamada.

El secret rau en el fet que aquest sector de l’independentisme espera que la justícia belga considerarà que el concepte de GOI empara, d’acord amb els interessos puigdemontistes, la seva denúncia de persecució a una “minoria nacional” i que, per tant, proporciona una protecció a l’expresident català que aboca al fracàs futures euroordres cursades per Pablo Llarena, el jutge instructor del cas del procés al Tribunal Suprem.

Un bon grapat de figures processistes de Junts i la seva òrbita ha proclamat en poques hores que integren un GOI, entre els quals el secretari general del partit, Jordi Turull, el cantautor i exdiputat Lluís Llach, el cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l’exdelegat de la Generalitat a Madrid Gorka Knörr.

“Sí, soc un GOI. I quants Gois som? Més de dos milions tres-cents mil, ho vàrem sentenciar l’u d’octubre”, ha afirmat amb entusiasme Llach. L’economista Xavier Sala-i-Martin ha fet broma preguntant quan s’hauria de celebrar el “dia de l’orgull GOI”.

Puigdemont mateix ha publicat a Twitter arguments com aquest: “Qui més ha fet per identificar-nos objectivament va ser el rei espanyol al discurs del 3 d’octubre, quan ordena la nostra persecució col·lectiva. Som els “ellos” del “¡a por ellos!“, els “lacis“. Som els qui quan parlem en català, ens insulten”.

Aquesta interpretació vague del què vol dir GOI, per cert, podria perjudicar el reconeixement de la “minoria nacional” que volen promoure Puigdemont i els seus, ja que no es refereix a tots els catalans, sinó que més aviat considera que els perseguits son els autodeterministes, els independentistes o els catalanoparlants.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides