El TJUE dictamina que Bèlgica no podia denegar a Espanya l’extradició de Puigdemont

La sentència dona la raó al jutge instructor del principal cas del procés, Pablo Llarena, i acosta l’entrada de l’expresident català en espera de la resolució TGUE

Carles Puigdemont

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat que Bèlgica no pot denegar l’entrega a Espanya de Carles Puigdemont basant-se en l’argument que el Tribunal Suprem no és competent per jutjar l’expresident de la Generalitat i que, per això, hi ha el risc que es vulneri el seu dret a un judici just, ja que considera que no existeixen a Espanya problemes sistèmics d’independència judicial.

La sentència, relativa a les qüestions prejudicials plantejades en el cas de l’exconseller Lluís Puig i coneguda aquest dimarts, dona la raó al plantejament del jutge instructor de la principal causa sobre el procés, Pablo Llarena, i aplana el camí per a l’emissió de noves euroordres i a una eventual entrega de Puigdemont a la justícia espanyola que, això sí, depèn també del que decideixi el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sobre la immunitat de Puigdemont i del també eurodiputat de Junts i exconseller Toni Comín.

La resolució del TJUE desacredita l’actuació de la justícia belga afirmant que “els principis de confiança i de reconeixement mutus entre els estats membres constitueixen la pedra angular del sistema de cooperació de l’euroordre”, a l’execució de la qual les autoritats judicials dels estats membres de la Unió Europea no es poden negar adduint una manca de competència de l’òrgan jurisdiccional emissor de l’euroordre.

Per al tribunal, la justícia belga només es podria negar a executar euroordres en cas de risc real de vulneració de dret a un judici just, que fos fruit de deficiències sistèmiques o generalitzada en el sistema judicial de l’Estat membre emissor, i si existeixen motius fundats per creure que la persona reclamada correrà aquest risc si és extradida.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides