TV3: 50 programes de ‘bona nit i puta Espanya” que costen 1,5 milions d’euros

‘Zona Franca’ normalitza l’odi antiespanyol a la televisió pública amb un presentador que repeteix cada dos per tres que és independentista, s’ha burlat dels deportats catalans a Mauthausen i usa la paraula “subnormal” com insult en un magazine d’audiència mediocre

Jair Domínguez i Joel Díaz, el 12 de desembre, a l'entrevista de 'Zona Franca' de la qual van desaparèixer els deu minuts finals

Els guionistes de Zona Franca feien bromes sovint posant en dubte que aquest programa de TV3 “es mengés els torrons”.  El programa que s’emet cada nit, de dilluns a dijous, en horari prime time, comença sempre amb el seu presentador, Joel Díaz, entrant al plató cridant “puta nit i bona Espanya” entre aclamacions del públic a instàncies del regidor. S’ha menjat els torrons i aquest dimarts 17 de gener va emetre el seu capítol número 50.

El dia de l’estrena, el primer que va fer el presentador, Joel Díaz, va ser cridar “puta nit i bona Espanya”. Després va dir que s’havia equivocat perquè ho havia d’haver dit a l’inrevés però que els nervis del primer dia l’havien traït. Als 49 programes següents, però, ha començat sempre amb el mateix crit. Les queixes de molts catalans i de grups de l’oposició al Parlament no han servit perquè deixés de llançar aquest exabrupte a cada programa. Al contrari, els insults i vexacions a Espanya i els seus símbols ha estat constant. El passat dia 27, Díaz el va rubricar amb una confessió: “Em passo la vida cagant-me en Espanya”.

El director de TV3, Sigfrid Gras, ha afirmat sovint i ho va reiterar en una entrevista a Crónica Global el passat dia 15 que “el ‘puta Espanya’ és una cosa que no s’ha de dir a TV3. De cap manera”. Coincidint amb aquestes declaracions, TV3 difonia una falca publicitària de Zona Franca que començava repetint diversos cops el “puta nit i bona Espanya” que ha popularitzat Joel Díaz. Díaz va declarar a Vilaweb que té un “odi visceral” a Espanya i un dels seus col·laboradors setmanals, Manel Vidal, va afirmar en una entrevista al Diari de Barcelona, l’estiu passat, que el “puta Espanya” és “un nacionalisme d’autodefensa”.

Zona Franca és un producte pensat per satisfer els independentistes més intransigents, aquells que odien tot el que soni a Espanya i que consideren que la política d’ERC de negociació i diàleg amb el govern espanyol és una traïció a Catalunya. És el programa que fa les delícies de Carles Puigdemont i la direcció de JuntsxCatalunya. Les relacions entre  l’equip del programa i Puigdemont són tant bones que, fins i tot, el negoci radiofònic La Sotana muntat per tres dels seus membres -el presentador, el  guionista Magí García i Manel Vidal- va  emetre un dels seus programes des de la Casa de la República on viu l’ex-president de la Generalitat a Waterloo.

Sobta que un equip nodrit i experimentat de guionistes com té Zona Franca recorri sempre al mateix tipus d’acudits sobre els reis d’Espanya o les maldats dels socialistes i els partits que no combreguen amb l’independentisme més radical.  A l’hora d’insultar Espanya i els seus símbols no s’estan de res. Per Joel Díaz i la seva troupe, Espanya és Vox i qui no és independentista és directament un espanyolista o un venut a l’espanyolisme més caspós. En els 50 primers programes de Zona Franca s’ha vist a Joel Díaz saludant amb la mà al cor la interpretació a base de pets de l’himne nacional espanyol o com un home rapat entrava al plató per esnifar com si fos cocaïna les cendres d’una bandera espanyola.

Ni el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ni la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ni el director de TV3 ni el govern de la Generalitat han volgut aturar aquest despropòsit que costa 1,5 milions d’euros a tots els catalans. La CCMA va contractar, el 21 de juliol, el programa Zona Franca a Atomic Beat Media, una productora audiovisual creada uns mesos abans, per 1.314.419,14 euros. A més, quan el programa ja estava en marxa, la CCMA es va fer càrrec dels 130.250 euros que costa la grua de filmació que utilitza. A aquesta quantitat caldria afegir-li el cost dels serveis d’il·luminació i la construcció del decorat, que no han aparegut al portal de Transparència de la CCMA. En total, els catalans han aportat més de 1,5 milions d’euros per la realització d’aquest programa, sense que se sàpiga als honoraris que cobren els que el fan, ja que tampoc consten al portal de la Transparència.

Els convidats hi van de franc. I només un dels 50 que ho ha fet en aquests primers mesos de Zona Franca s’ha manifestat ‘espanyol’: l’humorista Facu Díaz, nascut a Veneçuela i nacionalitzat espanyol. Joel Díaz, a més d’aprofitar qualsevol ocasió per reiterar que és independentisa, sol preguntar als seus convidats si ho són. Han passat pel programa independentistes declarats com Joel Joan, Gerard Quintana, Quimi Portet o Eudald Carbonell. També redactors i col·laboradors de TV3 i Catalunya Ràdio que exhibeixen el seu independentisme, com Jair Domínguez, Peyu, Marc Sarrats o Jordi Robirosa.

A la falca publicitària que ha posat en marxa TV3 per promocionar Zona Franca, Díaz crida que “s’ha d’insultar més”. No només insulta Espanya i els catalans que se senten espanyols, també fa servir sovint la paraula ‘subnormal’ com insult. Així mateix, va fer una broma sobre els deportats catalans ‘morts de gana’ al camp d’extermini nazi de Mauthausen. L’associació Amical de Mauthausen va demanar que es retractés d’aquesta broma però Díaz i TV3 fa quasi tres mesos que es neguen a fer-ho. El director de TV3 ho justifica dient que no vol fer una televisió blanca i que Zona Franca és un programa transgressor i irreverent. Insultar Espanya, els ‘subnormals o els prop de mil catalans que van morir a Mauthausen entra dins dels límits de l’humor que Gras creu que fa riure als espectadors de TV3.

El programa es grava uns minuts abans de la seva emissió per poder eliminar els disbarats més grossos que s’hi puguin dir. Així, va suprimir una part de l’entrevista a Jair Domínguez tot i que no se n’han explicat les raons. També s’ha eliminat un programa sencer de la secció ‘A la carta’ de la web de Zona Franca al portal de la CCMA perquè la col·laboradora Raquel Hervás va preguntar al públic si preferien ‘follar’ amb un animal o amb un menor d’edat.

Zona Franca té una audiència mediocre per un late night show que havia de revolucionar la nit de la televisió pública. Amb prou feines ha superat quatre cops els 100.000 espectadors i sempre ha sigut quan el programa que TV3 emetia abans tenia molta audiència. Algun dia ha caigut per sota dels 30.000.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.