El CAC respon les queixes pels ‘puta Espanya’ a TV3 dient que “s’engloba dins els paràmetres de l’humor”

Laura Pinyol, consellera secretària de l’organisme, envia una carta als catalans que van omplir de denúncies la seva bústia dient que “entén que pot ferir sensibilitats” però que no hi poden actuar

Joel Díaz, presentador de 'Zona Franca' a TV3, i Laura Pinyol, consellera secretària del Consell de l'Audiovisual de Catalunya

La consellera secretària del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Laura Pinyol, ha respost per correu electrònic a les desenes de catalans que van omplir la bústia de queixes d’aquest organisme protestant pels insults diaris a Espanya al programa Zona Franca de TV3 dient que “entenem que poden molestar o ferir la sensibilitat d’algunes persones” però que aquests exabruptes “no són susceptibles de cap actuació del Consell”.

Pinyol raona la seva negativa a exigir que el presentador de Zona Franca, Joel Díaz, deixi de començar cada programa cridant “puta nit i bona Espanya” dient que es tracta d’un producte televisiu “d’entreteniment que s’adreça a l’audiència en base al codi comunicatiu de l’humor. Les intervencions del conductor i de les persones que col·laboren amb el programa es caracteritzen per fer un abordatge transgressor de temes controvertits i per incorporar elements satírics, sarcàstics i irònics. Així, tot els elements discursius s’engloben dins dels paràmetres de l’humor i difícilment hi ha possibilitat de confusió per que fa al propòsit comunicatiu”.

Amb aquesta confusa i mal construïda frase, la consellera secretària del CAC, elegida a proposta d’ERC, acaba la seva breu carta en la qual també diu que “us fem avinent que la interpretació del significat i de la intencionalitat d’aquestes expressions s’ha de fer tenint en compte el context i l’horari d’emissió”. Zona Franca s’emet de dilluns a dijous, pels volts de les 12 de la nit.

Zona Franca va començar les seves emissions el 18 d’octubre. El primer que va fer Joel Díaz a l’entrar al plató aquell dia va ser cridar “puta nit i bona Espanya”, expressió que va ser acollida amb grans aplaudiments per part del públic a instàncies del regidor del programa. Díaz va dir que s’havia equivocat, que era al revés, i ho va atribuir als nervis de l’estrena. Als programes posteriors, però, ha continuat fent el mateix crit per començar-los.

La diputada del PP Lorena Roldán va interpel·lar el passat divendres el director de TV3, Sigfrid Gras, a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), sobre l’ús d’aquest insult al programa que presenta Joel Díaz i li va demanar si defensava Zona Franca. Gras va contestar: “Defenso Zona Franca. No podem ser una televisió perfecte. Defensem ser una televisió que no sigui blanca i s’arrisqui”.

Zona Franca costa 1,5 milions d’euros a la CCMA i el seu contracte dura fins el proper mes de juliol. De moment, Díaz ha cridat ja 34 cops “puta nit i bona Espanya” a la televisió pública. Si ho continua fent durant tota la temporada pot arribar a cridar-ho més de 150 cops. Sol acomiadar el programa cridant “Visca Catalunya!”.

 

(Visited 148 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari