Conclouen les II Jornades de l’Esquerra Solidària de Catalunya (ISCAT 2022)

En elles han participat destacades personalitats del món polític, periodístic i acadèmic, com l'exdiputat al Parlament Lluís Rabell, el periodista internacional Rafael Poch-de-Feliu o el director d’EL TRIANGLE, Jaume Reixach

Les II Jornades de l'Esquerra Solidària de Catalunya (ISCAT 2022)
Les II Jornades de l'Esquerra Solidària de Catalunya (ISCAT 2022).

Tots els últims dissabtes de novembre, l’Esquerra crítica amb els nacionalismes es reuneix en unes Jornades on, a través de diverses Taules Rodones, es debaten temes de candent actualitat. Aquesta edició del 2022 ha estat organitzada, igual que l’anterior, per l’Assemblea Social de l’Esquerra Solidària de Catalunya (ASEC-ASIC), i ha comptat amb la col·laboració de la Plataforma El Jacobí. En ella es van abordar qüestions com l’ús i abús dels mitjans de comunicació pel capital i els nacionalismes, la guerra d’Ucraïna, el futur de les pensions o el projecte de Llei Trans.

Especialment destacada va ser la intervenció del director d’EL TRIANGLE, Jaume Reixach, participant en la taula sobre mitjans de comunicació. Sobre el “procés”, va afirmar que “des del principi de la democràcia va existir un pacte secret entre la Zarzuela i Pujol: no ens farem mal. Tu domines el teu cotarro, que jo dominaré el meu”. Un pacte que el líder convergent considera “traït” en produir-se el processament pel cas ITV del seu fill Oriol, que estava cridat a ser el seu hereu natural a la presidència de la Generalitat. “A conseqüència d’això, Oriol Pujol ha de dimitir. I el procés no és més que la venjança de Pujol per aquest procediment legal”.

Molt interessant va ser també la taula dedicada a la qüestió de la guerra d’Ucraïna. Lluís Rabell va afirmar que l’Esquerra “ha d’evitar caure en l’atlantisme ximple però també en una espècie de falsa neutralitat”. I va defensar que el “pacifisme autèntic” no ha de ser “ingenu” sinó que ha de reivindicar una “pau democràtica”, és a dir, “sense annexions, conquestes ni humiliacions”. Poch-de Feliu, per contra, va considerar “francament difícil” una pau “amb retirada russa de Crimea i el Donbass. Al Donbass és més discutible, però la població local de Crimea és pro-russa i vol ser russa”, va rematar.

Altres espais igualment destacables van ser els dedicats al futur de les pensions (amb Ramon Franquesa, Pilar Carrera i Eduardo Luque com a ponents), la Llei Trans (a càrrec de la militant del Partit Feminista Laura Torroba) i l’Espai Novetats, on es va presentar l’executiva de l’Aliança de l’Esquerra Republicana d’Espanya-Aires (amb la presència de Javier Marín, Vicente Serrano, Pedro Fernández i Miguel Candel, entre altres). Un partit d’esquerres obertament oposat al nacionalisme que va aportar una intervenció titulada: “Aires, la socialització del lideratge”.

L’acte va finalitzar amb el lliurament del II Premi ISCAT, atorgat per unanimitat al Col·lectiu Juan de Mairena per la seva destacada “labor reivindicativa i pedagògica contra el nacionalisme”.

(Visited 103 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari