L’Audiència Nacional obre judici oral a CDC i el PDECat pel cas del 3%

Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germà Gordó són els principals acusats pel presumpte finançament il·legal

Andreu Viloca

El jutge instructor de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha obert judici oral a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i al seu partit successor, el Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), per cas del 3%, de presumpte finançament il·legal de CDC mitjançant licitacions d’obra pública.

Els principals acusats en aquest cas són els extresorers de CDC Daniel Osàcar i Andreu Viloca, i l’exgerent del partit i exconseller de Justícia Germà Gordó. En total, Pedraz ha acordat enviar a judici 30 persones físiques -sumant polítics, empresaris i funcionaris públics-, i 16 persones jurídiques.

Viloca afronta la petició de pena de presó més gran, ja que la Fiscalia Anticorrupció demana per a ell 21 anys i quatre mesos de condemna. Osàcar, que ja va ser condemnat per un altre afer sobre el finançament irregular del partit, el cas Palau, afronta una possible condemna d’un any i mig de presó o, com a alternativa, treballs en benefici de la comunitat, després d’haver col·laborat amb la investigació.

Aquest és també el cas d’una desena de persones, entre les quals Francesc Sànchez, exsecretari econòmic de CDC, per a qui la Fiscalia demana una pena, també rebaixada, d’un any de presó. En canvi, Anticorrupció planteja una pena de 18 anys i 10 mesos per a Gordó.

La Fiscalia, així mateix, reclama que s’imposi una multa de 3 milions d’euros a CDC i el PDECat, un partit que considera una “mera transformació o canvi d’aparença” amb “la finalitat de desconnectar-se de les responsabilitats que què pogués haver incorregut” CDC. Segons l’estimació del Ministeri Públic, els ingressos obtinguts per CDC mitjançant l’operativa investigada en aquest cas representen un 11,5% del seu finançament privat i un 7,7% del total del seu finançament en el període 2008-2012, durant el qual el líder del partit, Artur Mas, va ser elegit president de la Generalitat.

A partir d’ara, els advocats de les persones físiques i jurídiques enviades a judici disposen de tres mesos per presentar els escrits de defensa. La Fiscalia ha conclòs, sobre uns fets que descriu com “una actuació sistemàtica”, que són constitutius dels delictes d’organització criminal, frau a l’administració, corrupció entre particulars, tràfic d’influències, suborn, prevaricació i blanqueig de capitals.

(Visited 104 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari