Amnistia Internacional va detectar errors en tots els casos del ‘CatalanGate’ que Citizen Lab li va demanar que examinés

El col•lectiu canadenc va introduir falsos positius en les anàlisis del suposat espionatge a Elisenda Paluzie, Jordi Sánchez, Txell Bonet i Sònia Urpí

Error de l'anàlisi forense d'Elisenda Paluzie comès per Citizen Lab i reconegut per Amnistia Internacional

Ronald Deibert, director del col·lectiu canadenc Citizen Lab que va publicar el 18 d’abril passat l’informe que va batejar com CatalanGate, segons el qual 65 telèfons de partidaris de la independència de Catalunya havien estat espiats amb els programaris malèvols Pegasus i Candiru, assegura que el seu sistema d’anàlisi mai no ha comès errors. En una entrevista a La Vanguardia, durant una gira pels mitjans de comunicació per promocionar i defensar el seu CatalanGate, va afirmar que en la dècada llarga que porta investigant en aquesta àrea ‘la comunitat científica mundial no ha identificat ni un sol error”. No és veritat. Amnistia Internacional va detectar errors en els quatre casos que Citizen Lab li va cedir perquè comprovés la validesa de les seves dades.

Dels 65 casos en què Citizen Lab va afirmar que s’havia produït una infecció amb programaris maliciosos només en va entregar 4 a Amnistia Internacional perquè analitzés les seves dades. Van ser els d’Elisenda Paluzie, Jordi Sánchez, Txell Bonet i Sònia Urpí. En tots ells, hi havia errors. No els va detectar Amnistia Internacional sinó que ho van fer experts en ciberseguretat que van estudiar els informes que va penjar a Internet. Apercebuts els responsables d’aquesta associació de defensa dels drets humans dels errors van reconèixer la seva equivocació i van eliminar-los dels seus informes al repositori Github d’Internet on els havien pujat.

Un expert en ciberseguretat, que utilitza el nom de Gregzo, va denunciar que un dels suposats enllaços que apareixien en els telèfons dels quatre independentistes s’havia etiquetat com a infecció amb Pegasus però que això era un fals positiu. El cap del laboratori de Seguretat d’Amnistia Internacional, que es presenta com a @botherder a Twitter, va respondre Gregzo dient-li: “Tens raó. Aquesta fila no hauria d’haver acabat apareixent a la nostra llista d’indicadors. Corregirem aquest error”.

Malgrat les peticions que ha rebut Citizen Lab que faci el mateix que Amnistia Internacional i pengi a Internet els informes en què basen les conclusions sobre el seu CatalanGate o autoritzi que una comissió d’experts independents els estudiï, Deibert s’hi ha negat reiteradament.

Amnistia Internacional i Citizen Lab mantenen molt bones relacions. L’analista de ciberseguretat d’Amnistia Internacional Etienne Maynier va treballar a Citizen Lab fins l’abril de l’any passat, quan ja estava en marxa la investigació del laboratori canadenc sobre el suposat espionatge als partidaris de la independència de Catalunya. La connivència entre ambdues entitats no ha evitat, però, que Amnistia Internacional reconegui els errors del col·lectiu que dirigeix Ronald Deibert. Quants en trobaria una comissió d’experts independents que analitzés els telèfons de les 65 famoses ‘víctimes’ del CatalanGate?

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.