Eduard Sallent liderarà als Mossos fins al Nadal

Josep Maria Estela tenia el suport de la majoria de comissaris, perquè consideraven que estava defensant al cos policial de les ingerències polítiques

El comissari dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent (CCMA)
El comissari dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent (CCMA).

El comissari dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha guanyat la guerra de la crisi interna de la policia autonòmica al cap del cos policial, Josep Maria Estela. Sallent assumirà el comandament dels Mossos fins al Nadal, segons fonts consultades per La Vanguardia.

Liderarà la prefectura fins que recullin els galons les quatre comissàries i els dos comissaris triats la setmana passada pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en contra de l’opinió d’Estela, que havia elaborat una llista diferent a la del conseller.

Conflicte pels nomenaments

Precisament aquesta decisió, l’elecció de sis nous comissaris, ha estat l’últim enfrontament entre el cap del cos i la direcció política de la Conselleria d’Interior. Aquest desacord ha sorgit quan Elena va comunicar a Estela que la seva selecció eren quatre dones i dos homes: Rosa Bosch, Sílvia Catà, Ramon Chacón, Montserrat Estruch, Miguel Ángel García i Mònica Luis Godó. Estela apostava per una llista de tres dones i tres homes, però la seva proposta no es va materialitzar i es va dur a terme la idea inicial d’Elena.

Les quatre noves comissàries ja han exercit a càrrecs de comandament rellevants a l’organització policial l’últim any. La intendent Rosa Bosch és la tercera pota de la prefectura, una persona de màxima confiança de Sallent i una de les millor considerades de tota l’organització. Montserrat Estruch i Sílvia Catà van ser promocionades per liderar com a sotscaps les regions de Metropolitana Nord i Barcelona. Després del relleu de la prefectura, Mònica Luis va ser nomenada cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat.

La desconfiança entre Estela i Sallent

La tensió entre Elena i Estela ha anat augmentant en cada episodi de la crisi interna. L’enfrontament més important va succeir quan el cap dels Mossos va proposar al juny la reestructuració de la cúpula. Estela va comunicar a Elena que no podia continuar treballant amb Sallent de número 2, perquè no confiava en ell.

El cap del cos considerava que Sallent prenia decisions sense consultar-li juntament amb el director dels Mossos, Pere Ferrer, i el cap del gabinet d’Elena, Raül Murcia. El conseller no va cedir, va defensar a Sallent i tot es va mantenir com fins a l’actualitat.

El suport dels comissaris

Estela va decidir resoldre la disputa i enviar una carta a tots els agents explicant la seva posició pacificadora. Tot i això, la Conselleria ja tenia clar que li rellevaria del càrrec.

Malgrat la seva més que probable destitució, la majoria de comissaris van donar suport a Estela, perquè consideraven que estava defensant al cos policial de les ingerències polítiques, segons va informar El Periódico de Catalunya. Aquestes fonts van afirmar que la d’Estela va ser la mateixa postura per la qual Josep Lluís Trapero va ser destituït.

(Visited 529 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari