Territori promou la instal·lació d’una enorme indústria molt perillosa a l’entrada de Lleida

En la gigaparcel·la del macropolígon s’hi permet la implantació d’empreses ‘Seveso’

El 10 de juliol del 1976, una explosió va destruir una fàbrica de productes químics a la ciutat de Seveso, a prop de Milà (Itàlia). A conseqüència d’aquest accident, es va produir una fuita de substàncies tòxiques que van enverinar el medi ambient.

Més de 200.000 persones van haver de ser evacuades, quasi 500 veïns van patir cremades càustiques i més de 80.000 animals van morir o van haver de ser sacrificats per evitar que les dioxines entressin en la cadena tròfica. Per evitar nous desastres d’aquesta magnitud, la Comissió Europea va establir la categoria ‘Seveso’ per definir les indústries potencialment molt perilloses, a la vegada que va fixar normatives de seguretat  molt estrictes  en el seu funcionament.

Doncs bé, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat està promovent, en l’actualitat, la instal·lació d’una enorme planta industrial de la categoria ‘Seveso’ a les portes de la ciutat de Lleida. Així consta, negre sobre blanc, en el Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) Torreblanca-Quatre Pilans que està tramitant, en col·laboració amb el govern de  la  Paeria de Lleida.

Com ja vam explicar a EL TRIANGLE de la setmana passada, aquest PDUAE afecta un total de 1.280 hectàrees i comportarà, si s’arriba a construir,  la destrucció de la riquíssima zona d’horta del Grealó i Quatre Pilans, que treballen des de fa generacions unes 200 famílies pageses, que ara veuen amenaçat el seu hàbitat i el seu futur.  Aquest macropolígon serà una monstruositat. La parcel·la mínima per a la ubicació d’una empresa  s’ha fixat en quatre hectàrees (l’equivalent a vuit camps de futbol). A més a més, els autors del PDUAE contemplen que es crearà una gigaparcel·la de 135 hectàrees per a la implantació d’una enorme factoria industrial, de la qual no es dona cap mena de detalls.

Només se sap, perquè així consta en la memòria del PDUAE, que en aquesta gigaparcel·la s’hi permet la instal·lació d’una activitat inclosa en la categoria ‘Seveso’. És a dir, sense informar la població, el Departament de Territori i Sostenibilitat i la Paeria estan intentant colar, en aquests moments, l’aprovació d’un pla urbanístic que legalitza la futura ubicació d’una perillosa indústria química a les portes de la ciutat de Lleida.

Com diu David Poca, de l’Associació de Veïns de la Torre del Grealó i Quatre Pilans: “Si aquí hi instal·len una indústria ‘Seveso’, jo ho tinc molt clar, i me n’aniré a viure molt lluny de Lleida. Si hi ha un accident, el vent portarà la contaminació a la ciutat”

La destitució de Puigneró deixa tocat el projecte
Quin és l’abast i l’objectiu real de la construcció del macropolígon de Torreblanca-Quatre Pilans que està tramitant la Generalitat?  Quina és la gran indústria ‘Seveso’ que s’instal·larà a la gigaparcel·la de 135 hectàrees? Quina relació té aquesta enorme zona logística i industrial que es vol ubicar a les portes de Lleida amb el polígon petroquímic de Tarragona, amb el qual estarà connectat directament per via ferroviària? S’utilitzarà l’aigua del Segre per alimentar les necessitats d’aquesta enorme fàbrica química?

Darrere del projecte del PDUAE Torreblanca-Quatre Pilans hi ha gat amagat i molt poques persones coneixen què s’hi cou realment. Una d’elles és, sens dubte, el fins ara conseller de Territori i Sostenibilitat, Jordi Puigneró, cessat la setmana passada pel president Pere Aragonès, acusat de deslleialtat en relació amb la qüestió de confiança que pensava presentar-li JxCat.

És obvi que Jordi Puigneró està assabentat de tota la trama que s’ha conjurat per tirar endavant aquest monstruós projecte. Amb la seva abrupta expulsió del Govern, el macropolígon perd el seu principal avalador polític.

(Visited 309 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari