Sánchez proposa uns comptes amb rècord de despesa social

Entre altres aspectes, els pressupostos contemplen la pujada de l'atur i un xec per a mares sense feina

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz

El govern espanyol ha aprovat la proposta de pressupostos generals de l’Estat per a l’any que ve. Pedro Sánchez i Yolanda Díaz han tancat l’acord de matinada, però no n’han informat fins a primera hora del matí. Les principals novetats dels comptes seran la pujada de la prestació d’atur i altres ajudes socials, com per exemple un xec per a les mares sense feina.

Els pressupostos preveuen recuperar el 60% de prestació de l’atur a partir del setè mes. La xifra va baixar al 50% fa deu anys, amb Mariano Rajoy a la Moncloa. S’estima que se’n beneficiaran uns 300.000 aturats. El xec per a mares a l’atur seran 100 euros al mes mentre els fills tinguin entre 0 i 3 anys.

A més a més, l’IPREM, l’indicador per calcular ajudes socials, puja de 572 a 600 euros de renda mensuals. Els pressupostos també inclouen la pujada de sou dels funcionaris. Els comptes també amplien les partides per a la dependència, l’atenció primària i la salut mental, i reforcen l’aposta per les energies renovables i la transició ecològica.

Segons ha destacat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, els comptes preveuen 266.189 milions d’euros de despesa social, “la xifra més gran mai registrada”.

Montero ha explicat en roda de premsa que els comptes públics del 2023 també preveuen un increment de la despesa en defensa, un element que Podem rebutjava inicialment. Concretament del 6,5% i, si s’hi inclouen els fons europeus, arriba al 8,4%. La despesa en defensa creix més si es contemplen programes especials de modernització. Tanmateix, ha defensat que augmenta menys que la despesa d’altres departaments com Drets Socials o Igualtat.

D’altra banda, en educació, els comptes incrementen la despesa un 6,6% i es preveu una partida rècord de beques de més de 400 milions d’euros.

En sanitat, també augmenta, en aquest cas en un 6,7%, amb 173 milions d’euros per a l’atenció primària i 500 en infraestructures d’aquest àmbit i de salut mental. La despesa en dependència serà de 620 milions d’euros.

En relació amb els recursos per a les autonomies, s’incrementen un 24% en relació amb el 2022 fins a assolir els 135.274 milions d’euros. Les entitats locals rebran 23.235 milions, un 5% més.

(Visited 27 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari