L’AMB invertirà 400.000 euros anuals per prevenir incendis

El pla permetrà gestionar de manera més eficient els boscos i millorar la resiliència

Bosc periurbà

Foto: AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa el primer Programa metropolità d’actuacions forestals (PMAF) i invertirà 400.000 euros anuals entre els anys 2023 i 2024 per fer tasques de manteniment als boscos abans que arribi l’època de màxim risc d’incendi forestal. Segons ha destacat l’alcalde de Sant Climent de Llobregat i vicepresident de polítiques forestals de l’AMB, Isidre Sierra, es tracta d’una fita “important”, ja que suposa “el primer pas” per gestionar de manera eficient els boscos periurbans.

El pla es dirigeix als municipis metropolitans amb més superfície forestal -a excepció de la ciutat de Barcelona i l’àmbit de Collserola, que compten amb un tractament específic- els quals, fins al pròxim 7 d’octubre, poden presentar propostes que, a posteriori, l’AMB executarà. Les actuacions que cobreix el programa estan relacionades amb l’arranjament de camins forestals, la col·locació de rampes per a la sortida de fauna, la creació o millora de franges de protecció i, fins i tot, amb els dipòsits d’aigua de capacitat reduïda. “El canvi climàtic ens porta a lluitar per poder fer uns boscos més resilients“, ha assenyalat Sierra.

Com ha explicat el vicepresident de polítiques forestals de l’AMB, un dels “punts forts” d’aquest pla d’inversions forestals és que “es basa en la coordinació amb altres ens supramunicipals i amb els propis municipis”. A més, els beneficis que comporta són diversos: des de la prevenció d’incendis fins a una gestió més sostenible i eficient dels boscos -també en l’aspecte econòmic- així com la possibilitat d’ajudar els propietaris -públics i privats- a millorar la resiliència dels boscos.

Sierra també ha destacat que un dels objectius del pla és afavorir l’economia circular i fer més sostenible el comerç de fusta per a la construcció. En aquest sentit, ha assenyalat que la fusta que s’obtingui de la gestió forestal dels boscos metropolitans es destinarà tant al sector de la construcció com a la biomassa, fet que també permetrà aconseguir un estalvi energètic.

El PMAF coincideix en el temps amb el nomenament de Barcelona com a Ciutat Europea del Bosc 2022 i, com ha explicat Sierra, suposa el reconeixement des de l’Institut Forestal Europeu (EFI, per les sigles en anglès) “a tot el treball que s’està fent des de l’àmbit metropolità per gestionar els boscos, els jardins metropolitans i tota la flora i fauna periurbana”.

(Visited 72 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari