Deures per la ‘rentrée’: Canvi climàtic i populisme

Tenim molts fronts oberts. Com sempre. Cadascú prioritza els que considera més propers o més urgents. Repassant els reptes que tenim per davant hi ha dos àmbits als quals intentaré dedicar el màxim d’esforços possibles, per informar-me’n bé i per combatre els seus efectes més nocius: l’emergència climàtica i els populismes.

L’emergència climàtica perquè posa en perill el conjunt de la Humanitat i perquè ho considero una obligació d’amistat i complicitat amb el company Pep Cabayol, que ens va deixar fa uns dies quan més implicat estava en explicar i convèncer com més gent millor de la urgència d’aquest combat. Cal informar de les causes i impactes del canvi climàtic i desemmascarar els interessos dels que pretenen continuar fent negoci ocultant-los.

Els populismes perquè van en la direcció contrària del que crec que hauria de ser la funció de la política. Es basen en promoure i treure profit de les passions baixes, les pors, els egoismes i la insolidaritat que nien en la part fosca dels sers humans. Cal substituir el “nosaltres primer” pel “tots plegats”.

Els dos reptes estan ben presents ara, aquí i arreu. Afrontar-los és una obligació ètica, tal i com ens recorda el filòsof Roman Aznaric al llibre “El bon avantpassat” (Capitán Swing), que ja us vaig recomanar i que torno a recordar avui. Si volem que les generacions futures ens recordin com a bons avantpassats hem de deixar-los-hi com a llegat la lluita per mitigar les conseqüències del canvi climàtic i la derrota dels que promouen l’egoïsme personal, grupal i territorial com a eina per fer-se amb el poder.

Insisteixo, causes n’hi ha moltes i és bo que ens impliquem en totes les que puguem i ens permetin les nostres energies. La fita final és que la fraternitat s’imposi a la insolidaritat, el diàleg a l’insult, la mà estesa als cops de puny, el coneixement a la ignorància, la veritat a les fake news, la llibertat a la imposició, el respecte al fanatisme.

Feina no ens en faltarà.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.