La indirecta d’Alex Salmond a Puigdemont: “Un líder no pot deixar el seu pla a mig fer”

L'ex primer ministre d'Escòcia ha defensat que el referèndum ha de ser pactat perquè la independència es faci efectiva

Alex Salmond, ex primer ministre d'Escocia (ALBA Party)
Alex Salmond, ex primer ministre d'Escocia (ALBA Party).

Alex Salmond, ex primer ministre d’Escòcia i impulsor de la consulta del 2014, ha enviat una indirecta a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per abandonar Espanya després de declarar la independència de Catalunya. “Un líder no pot deixar el seu pla a mig fer”, ha assenyalat ahir, dissabte 20 d’agost, a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent (França).

El dirigent de l’ALBA Party ha assegurat que un líder polític ha de triar una estratègia i treballar-la “fins al final”. “Allò que realment és important és tenir planejat què fer el dia després. No pots portar a la gent al cim de la muntanya i després fer-los retrocedir”, ha afirmat sense citar explícitament a l’expresident de l’executiu català.

Referèndum pactat

Salmond ha defensat que el referèndum ha s’ha d’acordar entre el govern central i l’executiu regional perquè la independència es faci efectiva. “Emparat per la llei o no, allò que és important és que un referèndum sigui pactat”, ha indicat.

Al Regne Unit aquestes consultes no són vinculants, però finalment es compleixen, com el Brexit. L’actual primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha convocat un nou referèndum sobre la independència de la regió per a octubre del 2023. “Tant de bo se celebri”, ha expressat, escèptic, Salmond.

Ser ERC a Escòcia

El exdirigent ha rebutjat l’actitud de l’actual líder escocesa, que ha amenaçat amb recórrer al Tribunal Suprem del Regne Unit si el Govern britànic no respecta que es consulti als escocesos. “La seu del Suprem està a pocs passos del Parlament de Westminster”, ha recordat, posant en dubte la imparcialitat judicial.

Salmond ha assegurat que Escòcia només podria aconseguir els seus objectius independentistes si el primer ministre del Regne Unit depèn dels nacionalistes escocesos per governar, com a ERC a Espanya: “Que en les eleccions de 2024 hi hagi paritat entre laboristes i conservadors i els diputats del SNP siguin decisius”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.