Govern central i Generalitat busquen “desjudicialitzar” la política i blindar el català

La taula de diàleg entre les dues administracions no entra a negociar la reforma del delicte de la sedició

A la sortida de la reunió de la taula de diàleg entre el govern de l’Estat i el de la Generalitat, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha explicat que tot i partir de posicions polítiques molt diferents s’ha arribat a l’acord que cal desjudicialitzar la política i que per fer-ho s’ha vist la necessitat de millorar el marc normatiu, una millora que s’haurà de fer amb diàleg i acords. Bolaños ha remarcat que, per a poder desjudicialitzar la política, cal renunciar a accions que treguin la política fora del joc democràtic. El ministre ha defensat que és imprescindible que l’activitat política i institucional es mogui dins de l’ordenament democràtic vigent.

Félix Bolaños també ha anunciat que en la reunió celebrada a la Moncloa i que ha durat una hora i 45 minuts, els representants de les dues administracions han coincidit en la necessitat de protegir i impulsar el català. En aquest sentit, Bolaños ha anunciat que el govern central demanarà al Parlament Europeu que les llengües cooficials que hi ha a Espanya es puguin usar oficialment a l’Eurocambra. En aquest sentit, el ministre ha explicat que aquesta petició afectarà el català, però també a l’Euskera i al Gallec, com a garantia que no hi ha tractes de favor entre diferents territoris autonòmics.

Encara en l’àmbit lingüístic, el ministre Bolaños ha afirmat que en la reunió, on no han participat els membres de JxCat de l’executiu català, el govern central ha defensat enfortir el dret que els ciutadans puguin ser atesos oficialment en la llengua cooficial que vulguin. També ha dit que es vetllarà perquè els alumnes puguin rebre l’educació amb la llengua que demanin i que s’ha de garantir que els alumnes catalans acabin l’educació bàsica amb els mateixos coneixements de català que de castellà. Bolaños ha defensat el reconeixement de la diversitat lingüística d’Espanya com una riquesa del país.

Per altra banda, el ministre de la Presidència ha dit que en la reunió d’aquest dimecres no s’ha concretat el debat sobre la modificació del delicte de sedició que exigeix el govern de Catalunya. En aquest sentit, Bolaños ha afirmat que avui dia no hi ha les condicions parlamentàries per abordar aquesta reforma, al no poder-se concretar les majories necessàries per a portar-la a terme. El ministre ha afirmat, però, que el govern central vol acabar equiparant la legislació espanyola a la de la majoria de països de la Unió Europea.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides