El TSJC tomba la taxa de recollida de residus del govern d’Ada Colau

La sentència conclou que el tribut és nul i el consistori haurà de tornar allò recaptat durant dos anys

Ada Colau i Eloi Badia

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat la taxa de recollida de residus (TRR) de l’Ajuntament de Barcelona. El tribut, ideat pel regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, es va començar a cobrar el juliol del 2020 a través de la factura de l’aigua per suposadament cobrir el cost de la gestió dels residus dels barcelonins.

La mesura va entrar en vigor durant la pandèmia i va suposar una pujada important del rebut de l’aigua.

La secció primera del TSJC conclou que aquest tribut és nul, perquè l’informe tecnicoeconòmic elaborat per l’Ajuntament d’Ada Colau per fixar la taxa és “excessivament genèric” i no permet entendre com es reparteix el cost d’aquest servei entre els usuaris domèstics de Barcelona.

Segons la sentència, “es desconeix quin és el criteri seguit per calcular l’import de les quotes corresponents a les diferents categories”.

L’Ajuntament de Barcelona haurà de procedir a la devolució dels diners recaptats durant el període en què ha estat vigent el tribut. Tot i això, el consistori pot recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem (TS).

La polèmica taxa és similar a la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR), impost que es cobra també a través de la factura de l’aigua a tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquest 2022 es va aprovar un increment del 3% d’aquest tribut. El TMTR es cobra en concepte de tractament dels residus, mentre que el TRR -declarat nul pel TSJC- ho feia per la recollida.

(Visited 146 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari