Dilema per l’auge de contagis de Covid-19: quarta dosi o fàrmacs?

Catalunya ha demanat administrar la quarta punxada contra el Covid-19 a persones amb més de 80 anys, però alguns experts consideren que encara no és necessari perquè la immunitat és suficient fins a octubre

Vacuna de Pfizer i BioNTech contra la Covid-19
Vacuna de Pfizer i BioNTech contra la Covid-19.

L’auge de contagis de Covid-19 torna a causar problemes als hospitals, sobretot als majors de 60 anys. Catalunya ha demanat al Ministeri de Sanitat que es posin les quartes dosis a les persones amb més de 80 (està previst administrar-les a partir de la tardor). Alguns experts, com la immunòloga del CSIC Margarita del Val aposten per donar fàrmacs en comptes d’una quarta punxada als pacients vulnerables que no han obtingut una bona resposta immunològica després de les tres primeres dosis.

Els centres sanitaris d’Espanya han passat de tenir uns 6.500 pacients ingressats la primera setmana de juny fins a 10.249, segons ha informat el Ministeri de Sanitat el divendres 1 de juliol. La incidència acumulada els últims 14 dies ha pujat a 996 casos per 100.000 habitants (fa un mes era de 617).

El covid-19 causa una mitjana de 40 morts al dia a tot el país. “Em preocupa que tornem a tenir molts pacients amb coronavirus. Ja són suficients com per estressar a l’hospital”, ha indicat el Cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic (Barcelona), Àlex Soriano, en declaracions a El Periódico de Catalunya.

La majoria són pacients de gran edat que ingressen “perquè es descompensa la seva malaltia de base”. “La part bona és que, de moment, no tenim pacients a les UCIs per culpa del Covid-19. Però em preocupa que la cosa canviï en una o dues setmanes. I, també, que en un moment determinat baixi l’edat d’ingrés i augmenti la gravetat”, ha assegurat l’infectòleg.

Suficient immunitat fins a octubre

Des de la Generalitat estan decidits a administrar ja la quarta dosi a persones amb més de 80 anys. “No veig massa sentit a haver d’esperar a la tardor”, ha dit la setmana passada la presidenta del Comitè Científic Assessor contra el Covid-19, Magda Campins, a Catalunya Ràdio.

Altres experts consideren que encara no és necessari. “No hem vist cap indici d’haver caigut la immunitat. La immunitat està durant”, ha explicat la immunòloga del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), Margarita del Val. “Ara mateix una quarta dosi a persones que responen bé a la vacuna no té sentit”, ha defensat.

Els pacients més vulnerables també poden utilitzar fàrmacs antivirals que se’ls administren després de donar positiu al Covid-19: el paxlovid (el prioritari, segons els experts), el remdesivir (s’administra durant tres dies a persones recentment infectades per via intravenosa) i el molnuparivir (per via oral, però amb menys eficàcia).

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.