Messi va tenir un impacte de 700 milions en el PSG i el Barça va perdre més de 150 milions

La decisió de Laporta de no renovar-lo ha produït un acusat efecte negatiu en el compte d'explotació, també en la caiguda de espònsors, del valor de la marca i un baix rendiment del primer equip

Leo Messi

Sembla demostrat que Messi, en el tram final de la seva carrera, no podia assegurar-li al Barça, ni tampoc al PSG, guanyar la Copa d’Europa. Ni Leo ni cap altre futbolista, això és impossible. En canvi, sí s’ha pogut acreditar que mentre el Barça ha deixat d’ingressar 150 milions després de la puntada que li va donar Laporta al davanter argentí, el club que el va signar en un plis plas, el Paris Saint-Germain (PSG), va fer un gran negoci.

Segurament un pèl per sota dels 700 milions que afirma el seu propietari de Qatar, Nasser al Khelaifi, però per descomptat s’acosta bastant a aquesta xifra l’impacte real obtingut a canvi de confiar en un futbolista pràcticament a dues temporades de penjar les botes.

Qualsevol altre jugador, en les mateixes circumstàncies, hauria resultat una operació funesta, impossible d’amortitzar i de dubtosa rendibilitat. Al Khelaifi ha detallat en una recent entrevista que amb el fitxatge del exblaugrana, el club va signar deu nous contractes de patrocini, no sols per al seu primer any en les files del club francès, sinó de llarg recorregut.

Al Barça, amb el seu adeu, no s’han renovat alguns acords i no fa falta repetir que l’oferta de Spotify per la samarreta i altres actius que ja havien reportat 80 milions anuals en anys anteriors ara es queden en 60 milions, havent taxat uns altres com el nom del Camp Nou molt per sota del seu valor actual i potencial. El declivi del que es denomina ‘marca’ Barça ha sigut notori.

Un efecte minvant en el qual han coincidit i aliat malèvolament en contra dels interessos del club la pèrdua del millor futbolista de tots els temps i la demostrada incapacitat del president Joan Laporta i dels seus equips comercials i de màrqueting per a afrontar aquest nou escenari.

Segons fonts fiables del club parisenc aquells acords d’esponsorització han augmentat en volum d’ingressos per al seu club, arribant a doblar-se, a més del nombre de contractes. Empreses com Dior, Gorillas, Crypto.com, Autohero, GOAT, Smart Good Things, Infinity Sports Water, Geekvape, PlayBetR, Volt o Big Cua van reforçar el conjunt de patrocinadors.

La criptomoneda pròpia del PSG es va duplicar quan es va saber que Messi aterraria al Parc dels Prínceps, aconseguint un rècord d’ingressos per aquesta via de 300 milions. El Barça, per contra, no va avançar per aquest camí ni van aparèixer ofertes d’interès en aquest nou horitzó, excepció feta de Vegan Nation, un projecte casualment israelià relacionat amb els amics empresaris de Laporta que, gràcies a aparèixer en les notícies com una alternativa seriosa a Spotify, va obtenir un creixement destacat.

Un altre d’aquests empresaris del nou ordre financer, Moshe Hogeg, propietari del club de futbol Beitar Jerusalem i amb qui el Barça va signar un acord de comercialització de NFT, va ser arrestat al seu país, Israel, per sospites de frau milionari amb criptomonedes i per delictes sexuals. Laporta va haver de cobrir ràpidament amb un espès vel aquest altre flirteig personal que no anava enlloc.

El Barça també va deixar de ser el primer en la venda de samarretes, mentre que el PSG va arribar a superar el milió de samarretes venudes i s’ha vist obligat a ampliar la seva botiga oficial per a donar resposta a una demanda superior al 30% respecte de l’any anterior. Un impuls frenat per la impossibilitat de fabricar un major nombre de samarretes. “Hem tocat sostre”, admetia el seu responsable d’explotació comercial.

La realitat en el mapa blaugrana del “retail” ha sigut de repunt en relació amb la temporada pandèmica, encara que per descomptat amb nivells de venda per sota dels últims anys, sense que cap jugador, malgrat els bons nivells i atractiu d’Ansu Fati, Pedri, Araujo i Gavi, pugui comparar-se a l’atracció de Leo Messi durant els últims anys.

El PSG també ha tingut un enorme creixement a les xarxes socials, de quasi el doble en algunes finestres digitals.

Finalment, la “bomba” s’ha registrat a les taquilles, on s’han batut una darrere l’altra totes les estadístiques anteriors. A més d’augmentar la llista d’espera per a abonats, no hi ha entrades disponibles per als partits del PSG la pròxima temporada, excepte el percentatge de localitats lliures que exigeix la normativa i el contingent per als rivals.

El balanç des de qualsevol punt de vista sobre el que ha significat per al Barça l’adeu de Messi, tan inesperat i traumàtic per la forma, les circumstàncies i per l’engany superlatiu que va suposar fer creure a tothom, inclòs el futbolista, que anava a renovar, apunta a un abans i un després en la història del club.

El desastre econòmic resulta evident. Hi son, per demostrar-lo, els problemes més que greus del club per a tancar un exercici que ha requerit una assemblea extraordinària a 14 dies del final per a autoritzar la junta a empobrir-se amb la venda d’actius. Una situació impossible de pronosticar fa un any, quan Leo se’n va anar a jugar la Copa Amèrica amb l’Argentina havent deixat a Barcelona als seus tres fills matriculats per al següent curs molt a prop de Castelldefels.

En definitiva, el presumpte estalvi de 40 milions de la seva fitxa s’ha girat en contra de l’economia blaugrana com una cruel palanca d’aquestes que reboten i produeixen danys irreparables.

La desfeta esportiva ha sigut també evident i de dimensions catastròfiques a la vista d’uns resultats que al principi de curs van reflectir les terribles conseqüències de l’absència de Leo. Els dubtes i les guerres intestines alimentades des de la pròpia junta i una premsa lobbista que va perseguir a Koeman per terra, mar i aire van complicar encara més la situació fins a forçar el relleu en la banqueta.

L’arribada de Xavi va semblar l’inici d’un canvi de rumb que va resultar ser només un miratge, més l’efecte Pedri que una altra cosa. Els fracassos a la Champions, a la Lliga, a la Copa, a la Supercopa i a l’Europa League han sigut històrics. El trauma que ha suposat perdre Messi continuarà de moment.

(Visited 146 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari