L’empresa Giacsa apuja un 55% el preu de l’aigua als veïns de Vila-rodona

Polèmica perquè l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans té previst adjudicar el servei a aquesta mateixa companyia

En l’actual context de tensions inflacionistes, l’empresa Gestió Integral de l’Aigua de Catalunya (Giacsa) ha trencat tots els límits. Ha decidit apujar el rebut de l’aigua en un 55% als veïns de Vila-rodona, una localitat de l’Alt Camp de 1.300 habitants. Aquest abusiu increment ha estat aprovat per la Junta de Preus de Catalunya en la seva última reunió.

Giacsa és una empresa mercantil, vinculada al Consorci de Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (Congiac). Aquesta entitat està formada per 13 ajuntaments que han decidit assumir directament l’explotació del servei d’abastiment domèstic d’aigua: Olost, Bellpuig, Vila-rodona, Campdevànol, Collbató, El Figaró-Montmany, Montornès, Tremp, Camprodon, Llanars, Olèrdola i Sant Llorenç d’Hortons. Tant Giacsa com Congiac tenen el mateix domicili, a Manresa.

En principi, la creació del Congiac tenia per objectiu declarat abaratir la factura que paguen els veïns per la distribució d’aigua, substituint l’adjudicació a empreses especialitzades. Amb aquest propòsit, l’Ajuntament de Vila-rodona s’hi va adherir l’any 2019. Però el brutal increment del 55% que la seva empresa filial Giacsa vol aplicar ara als veïns d’aquest municipi demostra que aquest model no s’ajusta a les expectatives creades.

 

Consulta a Palau-solità i Plegamans

Aquesta desorbitada pujada de preus aplicada a Vila-rodona ha posat en estat d’alerta els veïns de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental). I és que l’Ajuntament d’aquest municipi té previst adjudicar pròximament el servei municipal d’abastament d’aigua a l’empresa Giacsa.

L’equip de govern, format per ERC i JxCat, va organitzar el mes de maig passat una consulta ciutadana per canviar el model de gestió del servei d’aigua, a partir de la seva adhesió al consorci Congiac. En aquesta consulta només hi van participar 282 dels 15.000 habitants del municipi. Així i tot, l’alcalde, Oriol Lozano, li ha donat validesa.

 

Lleonard Carcolé es canvia la camisa

L’estratègia d’expansió de Congiac-Giacsa compta amb un insòlit aliat: l’enginyer Lleonard Carcolé, de l’empresa Capiol, que s’encarrega de fer els estudis tècnics i econòmics en suport d’aquest projecte. Lleonard Carcolé va ser el “pare” de la privatització de l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), la més gran que ha fet mai la Generalitat. Ara s’ha canviat de camisa i és partidari que l’aigua sigui un servei de titularitat pública.

(Visited 164 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari