El PP d’Andalusia aconsegueix la majoria absoluta i no depèn de Vox per governar

Els populars i la ultradreta s'han beneficiat de l'enfonsament de Ciutadans, que desapareixerà del parlament andalús

    Juanma Moreno, president de la Junta d'Andalusia
    Juanma Moreno, president de la Junta d'Andalusia.

    Andalusia ha perdut la por a la dreta. Comença una nova era en la qual la comunitat autònoma andalusa ha deixat de ser un feu socialista i el PP afermarà el seu poder amb una majoria absoluta contundent que no dependrà de Vox per governar.

    Després d’una legislatura governant en coalició amb Ciutadans, Juanma Moreno ha passat d’estar a 250.000 vots del PSOE el 2018 a seduir als andalusos amb el seu discurs de modernització. El líder popular ha relegat al partit de Juan Espadas a convertir-se en una elit del passat que ha destronat de la Junta d’Andalusia.

    El PP de Moreno pot governar en solitari, ja que ha doblat els 26 escons del 2018 i ha sumat 58 diputats. Ha superat al PSOE d’Espadas, que s’ha quedat amb 30 representants.

    Els populars i Vox s’han beneficiat de l’enfonsament de Ciutadans, que ha desaparegut del parlament andalús. La candidatura de Macarena Olona no ha aconseguit el que pretenia: que el PP necessiti el seu suport per continuar governant. La formació d’ultradreta tindrà 14 escons.

    Malgrat la caiguda de Ciutadans i la divisió de les candidatures a l’esquerra del PSOE, els socialistes no tindran l’oportunitat de tornar al govern andalús. La coalició de Podemos, Por Andalucía, ha obtingut 5 representants. Avanza Andalucía, la candidatura liderada per Teresa Rodríguez, s’ha quedat amb només 2 diputats a la cambra andalusa.

    La dreta ja no fa por

    El 2018 Juanma Moreno va obtenir el pitjor resultat del PP a Andalusia amb 750.778 vots i 26 escons, però va ascendir a l’executiu andalús com a president amb el suport de Ciutadans i Vox. Tres anys i mig més tard, ha aconseguit que “la dreta no faci por”, com ha defensat durant la campanya electoral, i podrà tornar a governar, aquesta vegada amb més tranquil·litat.

    El president andalús en funcions ha pogut fer realitat el seu somni: doblar el nombre de diputats i obtenir la majoria absoluta de mínim 55 seients al Parlament d’Andalusia. El missatge de Olona havia estat molt clar. “Si tan sols necessita un vot, si tan sols necessita una abstenció de Vox, no la donarem si Vox no hi és al Govern”, havia explicat de manera categòrica la candidata de la ultradreta al debat del dilluns 13 de juny. Gràcies als electors la seva amenaça no servirà de res.

    Espadas no sorprèn

    El PSOE andalús no ha pogut rentar la seva imatge després de la corrupció dels ERE i el descens de popularitat de Susana Díaz, que va culminar en la victòria de Pedro Sánchez davant de la maquinària de l’anterior cúpula socialista. Espadas no ha fet ombra a Juanma Moreno.

    Els socialistes no han pogut atreure al “corrent de vot ocult” del “30% d’indecisos” que al passat els van ajudar a apartar de la lluita electoral a Javier Arenas. “És que aquest era l’objectiu de les enquestes: desmobilitzar i llevar-nos l’ànim. Però això és el PSOE d’Andalusia!”, havia exclamat un alt comandament de la cúpula regional, que confiava en el triomf de la federació, amb un fort arrelament en la comunitat (458 alcaldes d’un total de 785 municipis, un de cada 200 andalusos és militant). El PSOE no ha sorprès i la derrota aprofundirà la sensació de crisi.

    (Visited 97 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari