L’advocat general del TJUE avala la retirada de l’escó d’eurodiputat a Junqueras

Maciej Szpunar conclou que s’hauria de rebutjar el recurs interposat contra la decisió del president de l’Eurocambra de deixar vacant el seient

Oriol Junqueras
Oriol Junqueras

L’advocat general de la Unió Europea ha conclòs que la justícia europea hauria de rebutjar el recurs de cassació interposat pel líder d’ERC i exvicepresident català, Oriol Junqueras, contra la decisió del Parlament Europeu de deixar vacant el seu escó d’eurodiputat.

El dictamen de l’advocat Maciej Szpunar, conegut aquest dijous, s’alinea amb una resolució del 2020 del Tribunal General de la UE (TGUE) que va considerar que David Sassoli, com a president, es va limitar a transmetre a la resta de l’Eurocambra informació sobre una situació jurídica preexistent que derivava només de les autoritats espanyoles.

D’altra banda, l’advocat general de la UE també s’ha posicionat contra l’al·legació de Junqueras que afirmava que el TGUE havia comès un error de dret pel  fer d’haver sostingut que la cambra comunitària no tenia competències per revisar la causa d’incompatibilitat que afectava Junqueras per ocupar l’escó. Szpunar troba que l’al·legació del lider d’ERC es basa en una norma jurídica inexistent.

Junqueras va ser elegit eurodiputat el 2019, però la Junta Electoral espanyola va resoldre que el seu escó havia de quedar buit perquè no va rebre el permís per sortir de la presó per jurar o prometre la Constitució, com exigeix la normativa espanyola.

Les resolucions de l’advocat general de la UE no són vinculants, però sovint les sentències de la justícia europea s’alineen amb els seus plantejaments.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.