Contradiccions entre ‘Citizen Lab’ i el llibre ‘Pegasus’ de Roger Torrent

L’expresident del Parlament va escriure que els investigadors canadencs publicarien l’octubre del 2020 nous noms d’independentistes espiats i van trigar un any i mig a fer-ho

Portada del llibre 'Pegasus' de Roger Torrent i promoció de 'Citizen Lab', responsable de l'informe 'CatalanGate'

El rerefons de la gestació de l’informe sobre espionatge amb el programari maliciós Pegasus denunciat pel laboratori canadenc de tecnologia i drets humans Citizen Lab el passat 18 d’abril està farcit de dades que no quadren i explicacions que grinyolen. A part de la participació d’Elies Campo, un independentista convençut empotrat a l’equip de Citizen Lab que va falsejar el seu currículum sense que sembli importar-los als responsables del laboratori, o del registre del domini catalangate.cat per part de l’Assemblea Nacional Catalana quatre mesos abans que es presentés l’informe amb aquest títol, la lectura del llibre ‘Pegasus’ publicat per l’ex-president del Parlament Roger Torrent conté vàries contradiccions amb aquest informe.

El llibre de Torrent es va publicar el març de l’any passat. Explica que Citizen Lab va confirmar que el seu telèfon havia estat espiat amb el programa maliciós Pegasus els mesos d’abril i maig del 2019. L’empresa WhatsApp havia detectat que algú havia introduït Pegasus en els telèfons d’unes 1.400 persones de diversos països aprofitant que s’havia produït un forat en el seu sistema de seguretat. WhatsApp hauria demanat Citizen Lab que comprovés a qui pertanyien els números de telèfons espiats i el de l’aleshores president del Parlament era un d’ells. Citizen Lab també va dir que cinc dels telèfons dels quals en buscava els propietaris pertanyien a dirigents independentistes: Ernest Maragall, Anna Gabriel, Roger Torrent, Jordi Domingo i Sergi Miquel.

L’epíleg del seu llibre el situa Torrent el 21 d’octubre del 2020. Hi escriu: “els pròxims dies, també vindrà una segona onada de Pegasus. Serà el moment en què John Scott-Raitlon i Elies Campo, conjuntament, faran pública la llista definitiva dels afectats per aquesta operació d’espionatge. Tots els noms que hem anat apuntant, totes les persones a les quals hem fet el seguiment i que hem anat comprovant com, efectivament, han estat escoltades. Només quan això passi podrem dimensionar del tot l’afectació d’aquesta operació d’espies, mòbils, cavalls desbocats i escoltes. I podrem constatar que era un sistema generalitzat i discrecional de vigilància política. Podrem, afirmar, de manera definitiva, que vivim en un estat policial”.

Per poder fer aquesta afirmació, però, Torrent va haver d’esperar no uns dies sinó 18 mesos. Citizen Lab i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) no van publicar el seu Catalangate fins el passat 18 d’abril. Què va aturar-ne la seva publicació l’octubre del 2020? És una bona pregunta per Torrent, els investigadors de Citizen Lab i els dirigents de l’ANC, Òmnium Cultural, ERC, JxCat i la CUP que van posar el crit al cel, en una roda de premsa celebrada al Parlament europeu de Brussel·les l’endemà de la publicació de l’informe del qual en tenien constància des de feia un any i mig.

El llibre ‘Pegasus’ i les poques i confuses explicacions que ha donat Citizen Lab de la forma com s’ha gestat i realitzat la seva investigació també es contradiuen en altres qüestions. A les planes 174 i 175 de ‘Pegasus’, Torrent escriu: “Elies Campo, l’informàtic que treballa per Telegram i que vaig conèixer virtualment a través de l’antena de RAC1, s’ha posat en contacte amb John Scott-Railton i treballaran junts en el nostre cas. Ell ho fa en nom d’Apple, que també està molt interessada a aclarir qui hi ha darrere els atacs”. Ronald Deibert, investigador en cap de Citizen Lab, va contestar les preguntes que sis eurodiputats de Ciutadans van plantejar a la Universitat de Toronto, de la qual depèn aquest laboratori de recerca. A la de si havien col·laborat amb l’empresa Apple en la seva denúncia contra l’empresa NSO, propietària de Pegasus, Deilbert va contestar que “Citizen Lab mai ha rebut l’encàrrec de trobar proves per a una demanda per part de cap part en cap litigi, inclosa Apple. Sota cap circumstància realitzaríem investigacions per encàrrec”. Treballaven o no en nom d’Apple, com deia Torrent?

En una altra de les seves respostes, Deibert va afirmar que “Citizen Lab no va col·laborar amb cap agència de comunicació americana en aquest informe”. Torrent escriu a ‘Pegasus’: “Scott-Railton i en Campo estan treballant en l’informe final del cas conjuntament amb una empresa de comunicació americana (…) Als de Citizen Lab els interessa tancar la carpeta per poder proporcionar munició a WhatsApp, Apple i a nosaltres mateixos, perquè tinguem material sòlid per presentar als processos judicials”.

Deibert ha posat la credibilitat del treball de Citizen Lab en qüestió després d’un viatge recent a Europa per defensar el seu Catalangate en entrevistes a mitjans com El País o The Guardian. Aquest dimarts es va reunir durant 40 minuts a Toronto amb la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, contravenint els principis d’independència política del laboratori que dirigeix. 16 professors de 12 centres universitaris han demanat a la Universitat de Toronto que analitzi el seu comportament ètic en aquest cas.

‘Pegasus’ costa de trobar a les llibreries i se n’ha fet una segona edició. A la tercera convindria que Roger Torrent revisés alguns textos.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.