El germà del secretari general de l’Ajuntament de Barcelona, implicat en la polèmica macro-residència del Paral·lel

Com a soci del despatx Garrigues, Lluís Cases ha signat el projecte de la promotora Alba Spanish Propco 1 SLU

Terrenys on es construiria la futura residència d’estudiants del Paral·lel
Terrenys on es construiria la futura residència d’estudiants del Paral·lel.

El secretari general de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Cases i Pallarès, incompleix greument el codi ètic i de conducta aprovat per la corporació municipal que presideix Ada Colau, segons informa l’última edició del setmanari EL TRIANGLE. El seu germà, Lluís Cases i Pallarès, és advocat expert en urbanisme i soci del despatx Garrigues a Barcelona.

En funció d’aquesta relació directa de consanguinitat, Jordi Cases hauria d’abstenir-se de participar en tots els expedients en els quals intervé el seu germà Lluís. Així ho estableix clarament el codi ètic i de conducta, que en el seu article 3.3 inclou el secretari general de l’Ajuntament com a afectat per les mesures de prevenció de les pràctiques corruptes.

L’article 8 del mateix codi, aprovat a instàncies dels comuns l’any 2017, defineix el conflicte d’interessos i l’estén als “interessos familiars, incloent-hi els del cònjuge o persona amb qui convisqui en anàloga relació d’afectivitat i els familiars en el quart grau de consanguinitat o segon grau d’afinitat”, dels alts càrrecs municipals, i els obliga taxativament a inhibir-se en els expedients en els quals intervinguin.

Lluís Cases, com a advocat de Garrigues, va participar en la redacció del Pla Especial Integral i de Millora Urbana que promou l’empresa Alba Spanish Propco 1 SLU, participada pel fons inversor Brookfield, i la seva signatura consta en el projecte presentat a l’Ajuntament. Aquest pla, que ha estat tramitat a tota pastilla per la tinent d’alcaldia Janet Sanz, preveu la construcció d’una enorme residència d’estudiants a l’avinguda del Paral·lel 25-37, amb capacitat per a 465 places.

Atesa aquesta descarada col·lisió d’interessos, el secretari general de l’Ajuntament s’hauria d’haver inhibit en tot el procediment de tramitació i aprovació d’aquest projecte. Però no ho ha fet, vulnerant de manera flagrant el codi ètic i de conducta.

Per exemple, Jordi Cases, actuant com a secretari general, signa l’anunci d’informació pública del projecte de reparcel·lació dels terrenys on es construirà aquesta residència d’estudiants, publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona del 29 d’abril passat. La relació dels germans Cases constitueix un cas com un cabàs d’incompatibilitat davant el qual Ada Colau tanca els ulls.

Demanen la nul·litat del projecte

El projecte de construcció de l’enorme residència d’estudiants del Paral·lel ha arribat als tribunals. L’hi ha portat la societat Aquaclin Consulting SL, que representa els interessos de la discoteca Brisas del Caribe, que ocupa, en règim de lloguer, un dels locals que s’hauran d’enderrocar per fer la residència que promou l’empresa Alba Spanish Propco 1 SLU. Fa pocs dies, el jutjat número 12 de Barcelona ha rebutjat el desnonament d’aquest local instat per la propietat, ja que el contracte de lloguer té vigència fins a l’any 2029.

En paral·lel, la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reclamat a l’Ajuntament de Barcelona que li remeti tot l’expedient referit al Pla Especial Integral i de Millora Urbana que empara la construcció de la residència d’estudiants. Aquesta mesura és conseqüència del recurs contenciós administratiu presentat per Aquaclin Consulting SL, on denuncia les nombroses irregularitats que ha detectat en la tramitació d’aquest projecte.

Les anomalies serien conseqüència de l’enorme pressa amb què la regidoria d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, que dirigeix Janet Sanz, ha tramitat l’expedient d’Alba Spanish Propco 1 SLU. D’aquesta manera, l’Ajuntament va obviar donar resposta a les al·legacions presentades al seu dia per Aquaclin Consulting SL contra els convenis municipals signats amb l’empresa promotora.

També es fa avinent que s’han incomplert els terminis per a l’aprovació del pla urbanístic i la compra de les finques afectades. Segons el recurs presentat al ­TSJC, això hauria de ser causa per declarar la nul·litat del projecte.

(Visited 625 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari