Trontolla el futur de Boris Johnson per la patacada a les eleccions locals

El Partit Laborista de Keir Stramer ha aconseguit 224 regidors i els conservadors han perdut 344

Boris Johnson, primer ministre de Regne Unit (Chatham House, Flickr)
Boris Johnson, primer ministre de Regne Unit (Chatham House, Flickr).

El líder laborista, Keir Stramer, gaudeix de la victòria després del dur cop electoral que ha rebut el partit de Boris Johnson als comicis locals al Regne Unit. Els conservadors han perdut 344 regidors, mentre que els laboristes han guanyat 224, els liberaldemòcrates han aconseguit 157 i els verds, 82.

Els resultats dels laboristes han sigut contundents a Londres, on s’han quedat amb la City de Westminster. També han triomfat en els llocs més previsibles: Barnet i Wandsworth.

Londres, l’eix del triomf

L’impacte ha estat més ampli perquè tots els ajuntaments de Londres s’han presentat a les eleccions i ha hagut rotació en un gran nombre d’escons. A la resta del país, els canvis han sigut més limitats perquè molts ajuntaments trien a un terç dels seus representants en cada elecció.

Sense comptar amb Londres, el creixement del vot en favor dels laboristes a Anglaterra ha estat d’entre un 6% i un 7% des de maig del 2021. Si la tendència es traduís en una quota de vot nacional, el partit es quedaria amb un avantatge d’entre tres i quatre punts per sobre dels conservadors, el segon major des del 2012, l’any en què millor li va anar a Ed Miliband, líder dels laboristes entre el 2010 i el 2015.

El futur de Johnson com primer ministre podria estar en perill i Stramer estaria més prop de Westminster. L’avantatge dels laboristes és clar perquè els vots que han aconseguit han aparegut a les circumscripcions on són més útils i perquè ha obtingut un triomf categòric davant una dreta que ja no està fragmentada pel vot a la formació d’extrema dreta UKIP i que ha estat unificada pel Partit Conservador.

(Visited 104 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari