Bolaños va ampliar els mòbils protegits cinc mesos després de l’atac de Pegasus a Sánchez

Presidència va passar a protegir de 185 a 300 telèfons d'alts càrrecs de l'executiu central per a protegir-ne les comunicacions

El ministre Félix Bolaños
El ministre Félix Bolaños

El Ministeri de la Presidència va ampliar amb caràcter d’urgència el nombre de telèfons mòbils d’alts càrrecs del govern central cinc mesos després que els mòbils del president del govern central, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, haguessin estat infectats amb el programa espia Pegasus. Segons avança Vozpopuli, l’ordre del ministeri de Félix Bolaños va ampliar de 185 a 300 els terminals de l’executiu i de l’administració central que havien de ser protegits amb el sistema de seguretat COMSec a través de l’empresa Indra, companyia que ha desenvolupat aquest programa que protegeix les comunicacions dels equips a través de l’encriptació de les converses.

El ministre Bolaños assegurava que no s’havia descobert la infecció amb Pegasus dels mòbils de Sánchez i Robles fins a la setmana passada, però el seu ministeri va signar el contracte d’ampliació amb Indra el novembre del 2021, poc més de cinc mesos després que el telèfon de Sánchez hagués estat ataca per Pegasus, en concret els dies 19 i 31 de maig del 2021. El contracte amb Indra apunta que “el sistema COMSec permet a l’administració disposar d’un sistema segur de comunicacions sobre xarxes mòbils no segures proporcionant protocols de seguretat molt avançats amb la finalitat de protegir la privacitat de les dades en circulació amb encriptat certificat pel Centre Criptogràfic Nacional abastant veu, vídeo, text, arxius, conferències i que és compatible amb els sistemes centralitzats de comunicacions que gestiona la UTIC (Unitat de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions)”.

Segons el document signat entre el Ministeri de la Presidència i Indra, la responsabilitat dels mòbils del govern central depès del ministeri que ara dirigeix Bolaños. El contracte diu que “la Unitat de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions del Departament de Coordinació Tècnica i Jurídica de Presidència del Govern té assignada la responsabilitat, entre altres, de subministrar, configurar i mantenir els dispositius i serveis de comunicacions dels alts càrrecs de Presidència del Govern i altres entitats”.

El document afegeix que “una de les tasques fonamentals és l’atenció del Servei Especial de Comunicacions per a alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat, que implica la configuració i manteniment dels dispositius mòbils d’aquests usuaris. Entre els serveis prestats es troba el sistema de comunicacions segures COMSec desenvolupat a mesura per a garantir la confidencialitat de les transmissions de veu i dades amb un sistema de xifratge específic”.

S’ha sabut que tot i que el contracte es va negociar sense publicitat, el preu va ser de 38.700 euros a l’any, a raó d’uns 337 euros per terminal mòbil, amb un manteniment a un cost de poc més de 29.900 euros. L’adjudicació total té un cost de 106.672 euros des del 15 de novembre de 2021 i una durada de dos anys. Amb aquest contracte, Indra es compromet a “guardar secret professional sobre totes les informacions, documents i assumptes als quals tinguin accés o coneixement durant la vigència del contracte” i que “estant obligats a no fer-los públics i no alienar cap de les dades que coneguin com a conseqüència o en ocasió de la seva execució, fins i tot després de finalitzar el termini contractual”.

(Visited 64 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari