Imputades set empreses per manipular, suposadament, adjudicacions públiques a Lleida

Algunes de les constructores investigades a l’Operació Boreas podrien haver pagat comissions il·legals per obtenir informació privilegiada de la Diputació lleidatana de la mà de Convergència

L'expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, detingut per l'Operació Boreas
L'expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, detingut per l'Operació Boreas.

Set empreses constructores han estat imputades per la jutgessa de Lleida que investiga l’Operació Boreas, un cas de corrupció de suposada manipulació de les adjudicacions de serveis de manteniment i construcció de carreteres vinculades a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i a fundacions amb afinitat a l’organització política, com CatDem. La macrooperació que es va realitzar a Lleida a l’octubre del 2018 va provocar la detenció de 25 persones, entre elles Joan Reñé, qui va dimitir com a president de la Diputació de Lleida.

Sorigué, Arnó, Voltes, Cèrcols i tres companyies més han estat citades pel pròxim 3 de juliol. Quatre persones imputades també compareixeran dos dies abans, l’1 de juliol.

Segons les recerques dels Mossos d’Esquadra, les constructores podrien haver tingut informació privilegiada des de dins de la Diputació de Lleida dels contractes que s’havia d’adjudicar pel manteniment de carreteres. Les companyies suposadament adaptaven les seves ofertes per expulsar del mercat a les empreses que no fossin afins ni originàries de Lleida.

Comissions il·legals

Com a agraïment, algunes d’elles suposadament donaven comissions il·legals a fundacions, com CatDem, o feien pagaments en negre a determinades persones. Hi ha testimonis que han manifestat que hi havia un pacte entre les constructores amb el pagament de diner negre per finançar les suposades aportacions econòmiques. Un d’ells ha reconegut haver portat sobres i haver signat xecs per retirar fons en efectiu que anirien a parar a determinats sospitosos a aquesta trama.

Suposadament s’han interceptat converses telefòniques i han aparegut correus electrònics i cartes en els quals es demostraria que hi ha hagut contacte entre les empreses i funcionaris. Els representants de les constructores havien d’acudir a les reunions en les quals es repartien les concessions.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides