Els publireportatges a TV3, un altre maldecap per la nova direcció de la CCMA

El Consell de la Informació de Catalunya considera que els anuncis d'una reportera de ‘Tot es mou’ vulneren el Codi Deontològic de la professió periodística

La reportera de 'Tot es mou' Laia Ferrer fent un publireportatge de l'empresa Solideo amb el decorat i el material d'aquest programa de TV3

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) considera que TV3 ha vulnerat en dues ocasions el Codi Deontològic de la professió periodística per publireportatges presentats per la redactora del programa Tot es mou Laia Ferrer fent servir el seu decorat i material. Els dos casos denunciats pel CIC van incloure publicitat de les empreses Solideo, d’instal·lacions fotovoltaiques, i Vitaldent, de serveis d’odontologia. L’acord del CIC, adoptat per unanimitat dels seus membres, representa un maldecap pel nou consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que cal afegir al de la destitució imminent dels directors de TV3, Vicent Sanchis, i Catalunya Ràdio, Saül Gordillo.

Fa tres mesos, el CIC ja va denunciar la publicitat que feia Laia Ferrer de l’empresa Solideo en un vídeo en què entrevistava l’actor Joel Joan perquè fes promoció de les virtuts de l’empresa. Tots dos seien al plató on s’emet Tot es mou i el nom del programa apareixia sovint a la pantalla i en la cartolina que la periodista tenia a les mans. Ni Núria Llorach, presidenta de la CCMA en aquell moment, ni Vicent Sanchis van fer cas de la denúncia del CIC i TV3 va emetre un altre publireportatge, en aquest cas el de Vitaldent, a les seves franges de publicitat, el passat mes de març.

En el primer acord que el CIC va adoptar sobre aquesta vulneració del Codi Deontològic de la professió periodística s’afirmava que aquest organisme “ha mantingut sempre una actitud força estricta respecte als casos de periodistes que fan publicitat, i especialment en els casos en què aquesta pràctica pugui comportar el més mínim dubte per a les audiències respecte a la independència de la seva tasca professional”. El punt setè d’aquest Codi indica que “cal rebutjar les fórmules de promoció o publicitat sota l’aparença deliberada d’informacions periodístiques. Com a norma general, els professionals de la informació han d’evitar qualsevol situació de conflicte d’interessos, ja sigui d’àmbit polític, comercial, econòmic, financer o familiar, que posi en qüestió la credibilitat i imparcialitat de la seva funció”.

Laia Ferrer és una de les cares més conegudes de TV3, on hi treballa des de fa 15 anys i va començar informant de les carreres de cotxes de Fórmula 1. A més de fer de reportera de Tot es mou, ha intervingut en transmissions com els Piromusicals de la Mercè o la Gala dels Premis Gaudí. La nova direcció de la CCMA i la de TV3 hauran de decidir si fa més cas al CIC que Llorach i Sanchis o si continuen permetent que es vulneri el Codi Deontològic professional en matèria de publicitat a la televisió pública de la Generalitat.

(Visited 496 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari