La negativa espanyola a investigar Joan Carles I arriba a Estrasburg

Izquierda Unida amb el suport de Podem sosté que la justícia ha vulnerat drets en negar-se a investigar l'emèrit

El rei Felip VI amb el seu pare, Joan Carles I

Izquierda Unida i el Partit Comunista d’Espanya (PCE) han demandat davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg a la justícia espanyola per vulneració de drets després de “negar-se” a investigar “actuacions presumptament delictives comeses per Juan Carlos I“. La demanda compta amb el suport del Grup Parlamentari Confederal d’Unidas Podemos.

A la demanda apunten a la “natura opaca” del Tribunal Suprem i la Fiscalia. Segons les formacions, no van oferir “cap resultat en els més de dos anys transcorreguts sense practicar diligències” des que el desembre del 2018 van registrar una querella contra el rei emèrit, han comunicat aquest dilluns en una nota de premsa.

Denuncien que la interpretació realitzada pel Suprem de la inviolabilitat referent al rei emèrit “va servir per rebutjar durant aquests més de dos anys i arxivar de manera successiva la querella”.

La Fiscalia del Tribunal Suprem va arxivar a principis del passat mes de març dues investigacions que tenia obertes contra el rei emèrit pel cobrament de 100 milions de dòlars com a suposada comissió per l’adjudicació a empreses espanyoles del tren d’alta velocitat a la Meca i pel pagament de despeses familiars per part d’un empresari mexicà i una fundació suïssa.

El ministeri públic va admetre que l’ex cap de l’Estat va defraudar a Hisenda i fins i tot va ser subornat, però els delictes estarien prescrits i a més era inviolable, segons estableix la Constitució. A més, l’exculpava d’altres delictes fiscals quan ja havia abdicat perquè va regularitzar la situació abans de conèixer els motius de la investigació del ministeri públic.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides