Xevi Xirgo s’estrena al CAC justificant el ‘puta Espanya’ a TV3 i convidant Òmnium i Plataforma per la Llengua

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya oculta l’informe en què es justifiquen els insults de ‘Bricoheroes’

Xevi Xirgu, president del CAC, entre els presidents d'Òmnium i Plataforma per la Llengua, Xavier Antich i Òscar Escuder

Les primeres decisions del nou Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) han confirmat les previsions que aquest organisme que ha de vetllar pel “pluralisme polític, social, religiós, cultural i de pensament” de TV3 i Catalunya Ràdio continuarà en la dinàmica sectària que l’ha caracteritzat els darrers anys. Entre els primers acords d’aquest nou Consell, presidit pel periodista Xavier Xirgo, hi ha la justificació d’exabruptes com ‘puta Espanya’ inclosos al programa Bricoheroes de TV3.  D’altra banda, un mes després de prendre possessió del seu càrrec, Xirgo es va reunir amb delegacions d’Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua, dues entitats que lluiten per la independència de Catalunya.

Per justificar el ‘puta Espanya’, les expressions masclistes o el menyspreu de comunitats i minories com els migrants, els andalusos, els gitanos, les persones trans o amb dificultats en la parla emeses a Bricoheroes, el CAC ha insistit en la tesi defensada per la presidenta sortint de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, que aquest comportament és admissible en els programes d’humor. Per avalar aquest criteri, el servei de premsa del CAC va difondre un comunicat en què aquest organisme considera que les manifestacions objecte d’anàlisi “se situen en l’àmbit de l’exercici del dret a la llibertat d’expressió”. Aquest aval, segons el comunicat, es basa en un informe elaborat per la Comissió de Continguts del CAC que no s’ha fet arribar als mitjans de comunicació.

El comunicat que feia al·lusió a que la llibertat d’expressió dels programes d’humor de TV3 empara insults com ‘puta Espanya’ va penjar-se al portal del CAC el 31 de març. La informació que l’encapçalava, però, no es referia a aquesta legitimació dels insults a Bricoheroes sinó a la confirmació de la sanció de 12.001 euros que el CAC havia imposat a aquest programa per haver inclòs publicitat prohibida en diversos capítols emesos per TV3 el passat mes de juliol. La informació sobre la negativa a sancionar-lo per incomplir el Llibre d’Estil de la CCMA apareixia en dos paràgrafs finals breus del comunicat sense especificar que es tractava d’una denúncia per l’ús de l’expressió ‘puta Espanya’ i altres insults. A més, es creava confusió amb un redactat en què es podia deduir que el Ple del CAC havia aprovat per unanimitat aquesta decisió quan el que va fer va ser “prendre coneixement” de l’informe. Uns quants mitjans van caure en la trampa i van publicar erròniament que el Ple del CAC l’havia aprovat per unanimitat,

Aquest Ple el formen, des de la seva renovació, dos consellers proposats pel PSC –Rosa Maria Molló i Enric Casas-, dos proposats per ERC –Miquel Miralles i Laura Pinyol– i Xevi Xirgo, proposat per JxCat, que n’és el president. Xirgo ha estat dotze anys director del diari El Punt Avui, que il·lustra diàriament la portada amb un llaç groc, i ha escrit dos llibres biogràfics de l’ex-president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Presumeix d’independentisme i, després del seu nomenament, va córrer a convidar al seu nou despatx del CAC als presidents d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, i de la Plataforma per la Llengua, que s’autoanomena ONG del català, Òscar Escudé. Al comunicat que es va repartir després de la reunió, s’afirmava que compartien una “gran preocupació per la situació de la llengua”.

Dir ‘Puta Espanya’, per tant, compta amb el vist-i-plau del CAC de Xavier Xirgo, si més no als programes que es consideren d’humor. Caldrà veure si la nova presidenta de la CCMA, Rosa Romà, hi està d’acord quan els diputats i diputades de l’oposició li demanin la seva opinió en la propera reunió de la comissió de control parlamentari d’aquest òrgan, el proper 29 d’abril.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.