‘Komsomolskaia Pravda’ va suggerir el 2019 que Rússia fes de mediadora entre Catalunya i Espanya

Carles Puigdemont va declarar en aquest diari rus que “la Barcelona independent també serà amiga de Moscou”

Entrevista en rus i català de l'ex-president de la Generalitat a Komsomolskaia Pravda, el gener de l'any passat

El diari rus Komsomolskaia Pravda va proposar, a primers de febrer de 2019, que Rússia fes de mediadora entre Catalunya i Espanya per fer front al procés independentista. En una crònica firmada pel periodista Edward Txesnokov es justificava aquesta proposta en què Rússia havia estat un actor important en els processos de pau a Síria i el Líban. Txesnokov havia publicat uns dies abans, el 21 de gener, una entrevista amb l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont fugit a Brussel·les després de la declaració de la independència de Catalunya el 27 d’octubre de 2017. El periodista rus va posar en boca de Puigdemont aquesta frase per titular l’entrevista: “La Barcelona independent també serà amiga de Moscou”.

En l’article en què es suggeria que Moscou fes de mediador en la qüestió independentista catalana s’afirmava que si Europa “volia viure en pau i estabilitat” havia de resoldre aquest conflicte. La intervenció de la Rússia de Vladimir Putin com a actor extern en la negociació per la seva resolució era una bona idea, segons Komsomolskaia Pravda. La funció de Rússia com a actor en la guerra de Síria i la crisi permanent al Líban no ha donat, precisament, uns fruïts que l’avalin com a factor de pau. La invasió i bombardeig d’Ucraïna apunten en la direcció contrària.

Komsomolskaia Pravda va enviar uns quants periodistes a Catalunya per fer el seguiment del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Daria Aslamova va fer-ho de la mà de consagrats independentistes com l’ara diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases o el director de Vilaweb, Vicent Partal. En la crònica del 5 d’octubre, i sota el títol de “Catalunya declararà la independència la setmana vinent”, afirmava que la majoria dels catalans no volen viure en un mateix estat amb Espanya.

Un altre ex-president de la Generalitat, Quim Torra, també va ser interpel·lat per Komsomolskaia Pravda. El mateix Txesnokov va fracassar en la seva temptativa d’aconseguir que Torra equiparés els referèndums d’independència de Catalunya, del 2017, i el de Crimea, del 2014. “Qualsevol solució als conflictes d’aquest tipus s’ha de fer amb el respecte a la voluntat democràtica dels ciutadans i al dret internacional. La democràcia i el dret internacional són la combinació per superar els conflictes actuals a qualsevol part del món”, va dir Torra amb prudència.

Els articles dels periodistes de Komsomolskaia Pravda apel·len sovint a les comparacions entre la situació de Catalunya dins Espanya i la de Crimea, la regió del Donbass o el conjunt d’Ucraïna en relació amb Rússia. Txesnokov es va queixar en un article del 4 de setembre de l’any passat que Europa fos complaent amb les independències de les repúbliques que s’havien creat en dissoldre’s la Unió Soviètica i, en canvi, no accepti la independència de Catalunya.

Des de que Rússia ha envaït Ucraïna, Komsomolskaia Pravda ha assumit l’ordre del govern de Vladimir Putin de no utilitzar la paraula “guerra” en les seves informacions. Les notícies sobre aquesta guerra apareixen en un espai batejat com “Operació especial a Ucraïna”. S’hi poden llegir titulars com aquests: “Com el sergent Balukhta va fer fugir desenes de nacionalistes ucraïnesos”, “L’ex-diputat d’Ucraïna Ilya Kiva va profetitzar un nou cop a Kiev i la destitució de Zelensky”, “La Guàrdia Russa va entregar més de 80 tones d’ajut humanitari a la regió de Kharkiv” o “Els neonazis van matar a pares de nens petits i van intentar fugir de Mariupol amb ells”.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.