SOS Racisme alerta d’un augment de la discriminació per raça a Catalunya

L'associació ha detectat un 83,5% més de situacions racistes sobretot entre particulars, en l'accés a drets socials i en els àmbits policial i institucional

Manifestació contra el racisme
Manifestació contra el racisme

L’informe INVisibles. L’estat del racisme a Catalunya elaborat per l’associació SOS Racisme mostra que aquesta mena de discriminació ha augmentat notablement durant l’últim any. Segons les dades que, en una roda de premsa, han detallat la portaveu de l’entitat, Paula Rossi, i la coordinadora de comunicació, Larissa Saud, el 2021 van identificar-se 334 situacions de racisme a Catalunya, un 83,5% més en comparació amb el 2020, quan en van ser 180.

L’associació ha qualificat d'”increment extraordinari” aquestes xifres, les quals ha afirmat que estan relacionades amb la fi de la pandèmia: “La finalització de la situació sanitària i social extremes de l’any anterior ha incrementat i visibilitzat les desigualtats i les vulneracions de drets també per racisme”. D’altra banda, l’entitat ha lamentat que dels més de 300 casos detectats, en 209 d’aquests (el 63%) no s’hagi pogut fer efectiva la denúncia “per por a les represàlies i a la dificultat d’actuar per drets que estranyament són reconeguts”. El 2020, van ser el 46% dels casos identificats els que no van denunciar-se.

La majoria de les situacions racistes detectades -un 25% dels casos- s’han produït entre particulars, especialment entre veïns assenyala l’entitat. En aquest sentit, SOS Racisme ha destacat que les vulneracions a l’hora d’accedir a drets socials com l’habitatge i les subvencions també han incrementat notablement aquest darrer any: el 2020 van detectar-se 22 casos, mentre que el 2021 van ser 67. Un altre dels contextos on més es dona la discriminació per raça, segons l’informe de l’entitat, és l’àmbit policial, en el qual es produeixen identificacions en funció de perfils racials i on s’han detectat el 19% dels més de 300 casos.

L’associació ha denunciat també el “racisme estructural o institucional”, present en el 16% de les situacions detectades el 2021: “Al llarg d’aquests 30 anys, des del Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) hem constatat que a l’hora de denunciar delictes amb motivació racista davant els jutjats, la condició de persona migrada i/o de racialització no hegemònica té un pes important i un tracte discriminatori en les decisions judicials”. En aquest sentit, SOS Racisme ha destacat “la gran dificultat per aconseguir sentències condemnatòries quan les persones denunciades formen part dels cossos de seguretat de l’Estat”.

Durant el 2021, l’associació ha atès un total de 648 persones, 474 de les quals s’han dirigit per primer cop a l’entitat. Els 174 casos restants són situacions d’anys anteriors pendents de resolució. Pel que fa a l’origen de les persones, en el 29,7% dels casos es tracta de magrebins, en el 28,8% de llatinoamericans i en el 26,3% de subsaharians. “Creiem que hi ha un racisme estructural a tot nivell, sostingut per un discurs i per unes dinàmiques que es traslladen a les institucions, i que també legitimen la violència en l’àmbit particular”, ha advertit SOS Racisme.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.