Censurar Russia Today

La Unió Europea ha decidit que els mitjans de comunicació Russia Today i Sputnik, que fan propaganda de la política de Vladimir Putin -i ara de la seva guerra-, no puguin veure’s pels canals convencionals a Europa. Ha estat una decisió encertada? Va contra la llibertat d’expressió que la pròpia Unió Europea considera un dret fonamental?

Els que fa molts anys que ens dediquem a la professió de periodista sabem que la llibertat d’expressió és un bé escàs i que sovint els qui menys la practiquen són els que més en presumeixen. Els grups multimedia són molt cars i depenen de qui posa els diners perquè funcionin. Un munt de grans mitjans depenen dels bancs o els fons d’inversions que en són propietaris. I els mitjans que formen part d’aquests grups són lliures per expressar segons quines idees i difondre segons quines informacions sempre i quan no perjudiquin els interessos dels seus propietaris. És a dir que llibertat d’expressió la justa, que vol dir poca, no que s’exerceixi amb justícia.

Quan es tracta aquesta qüestió sempre tinc al cap el record de la Radio Télévision Libre des Mille Collines, que va jugar un paper molt important en la promoció del genocidi de Rwanda del 1994. Estic convençut que calia haver-la tancat o fet callar.

En quin moment es pot decidir que la llibertat d’expressió ha anat massa enllà? Està clara la línia que ho determina? No n’hi hauria d’haver cap? S’hauria d’haver deixat que els locutors de Mille Collines continuessin cridant a l’extermini de les persones d’ètnia tutsi pel respecte absolut a la llibertat d’expressió?

Davant el tancament de Russia Today i Sputnik s’han aixecat veus que ho consideren un error. Que creuen que el fet que als nostres canals de youtube el seu senyal estigui bloquejat representa un pas cap a l’autoritarisme. Que caiem en allò que denunciem del comportament de Putin i els seus, que acaben d’aprovar una llei que castiga fins amb quinze anys de presó els que difonguin idees que no agraden al Kremlin referents a la guerra d’Ucraïna.

A Catalunya tenim aquesta discussió a escala reduïda. Tolerem i fins i tot aplaudim els disbarats i amenaces que escampen alguns rapers i denunciem com a delictes d’odi el que diuen uns altres rapers o tuitaires.

Se sol atribuir al filòsof francès Voltaire l’expressió “No estic d’acord amb el que dius però defensaré fins a la mort el teu dret a dir-ho”. De fet, va ser una biògrafa d’ell, Evelyn Beatrice Hall, qui va inventar-se aquesta frase per explicar el  pensament voltairerià. Voltaire mai no ho va dir.

Estaríem disposats a defensar fins a la mort que mitjans com Mille Collines cridessin a matar centenars de milers de persones o preferiríem que matessin els locutors que llencessin aquestes proclames?

Russia Today i Sputnik no han arribat a l’extrem de fer crides a assassinar ucraïnesos però aplaudeixen la guerra de Putin.

En tot cas, si voleu saber què diuen els podeu seguir a través del canal de Telegram. Jo, com a periodista que vull conèixer totes les versions i que tinc dubtes sobre l’encert de la Unió Europea en censurar-los, els seguiré a Telegram, per saber allò que en diuen “el que pensa l’enemic”.

(Visited 160 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari