Malestar per la nova adjudicació d’una residència per la gent gran a la presidenta de la patronal, Cinta Pascual

Els treballadors i els familiars dels usuaris protesten pel canvi de gestor decidit per la Generalitat

La residència per la gent gran Mossèn Vidal i Aunós
La residència per la gent gran Mossèn Vidal i Aunós

El canvi de gestió de la residència per la gent gran Mossèn Vidal i Aunós, al barri de la Bordeta de Barcelona, ha provocat un fort malestar entre els treballadors i familiars dels usuaris, que aquesta tarda celebren una assemblea. Aquesta residència, amb capacitat per a 112 persones, va ser inaugurada l’any 2003 i, des de l’any 2020, la Fundació Vella Terra s’encarregava de la gestió.

Però, en una polèmica decisió, el Departament de Drets Socials de la Generalitat, que dirigeix Violant Cervera (JxCat), ha decidit canviar l’entitat gestora de la residència Mossèn Vidal i Aunós i l’ha donat a l’empresa ebrenca L’Onada, que dirigeix Cinta Pascual. Es dona la circumstància que Cinta Pascual és la presidenta de la patronal ACRA, que representa els interessos del sector d’empreses que gestionen residències de la gent gran.

Aquest centre geriàtric del barri de la Bordeta arrossega una traumàtica trajectòria, segons s’exposa en un comunicat que han fet públic els treballadors i familiars dels usuaris: “A fi de comprendre millor la nostra oposició a un canvi de gestió, cal que exliquem breument el que s’ha viscut en aquesta residència i el que ha patit la gent gran des que, a l’abril del 2016, va deixar de gestionar-la justament la mateixa Fundació Vella Terra i es van concedir les gestions a empreses privades que cotitzen a l’Ibex-35”.

Primer es va adjudicar la gestió a la UTE Ingesan-Asproseat (Angesan és una filial de la constructora OHL). Segons el comunicat, “la seva gestió va ser caòtica, amb incompliment de ràtios de personal, mala alimentació, neteja insuficient i manca de l’equipament mínim per la vida quotidiana (llençols, tovalloles, etc.). Després de moltes mobilitzacions i l’aprovació d’una resolució al ple del Parlament, es va aconseguir que no se’ls renovés el contracte”.

Però la situació no va millorar: “La següent empresa gestora va ser Eulen, tan dolenta com l’anterior. Durant la seva gestió es va fer pública, el març del 2020, la gravació que havia fet la filla d’una resident, en la qual es veia com un gericultor abusava sexualment d’ella, una altra treballadora la maltractava a cops i un tercer gericultor es menjava cada dia el seu esmorzar”, explica el comunicat.

L’actuació d’Eulen durant la pandèmia va ser “nefasta”, raó per la qual, la conselleria va decidir retirar-li la gestió. Es van contagiar aproximadament el 87% dels residents i van morir 29 persones a la primera onada. A més, els informes mèdics demostren com de malament van arribar els residents als hospitals.

En aquest context tan dramàtic, el maig del 2020, la Generalitat va atorgar novament la gestió de la residència Mossèn Vidal i Aunós a la Fundació Vella Terra, que va aconseguir redreçar i capgirar el desastre existent. En el comunicat, els treballadors i els familiars asseguren que la Fundació es va trobar amb un espai “devastat, i amb residents en un estat anímic i físic deteriorat”. Consideren que des que va entrar la Fundació Vella Terra tot ha millorat: “S’ha posat en marxa un pla per resoldre la polimedicació, un altre per evitar les contencions, ha millorat la qualitat de l’alimentació i s’han recuperat les activitats i la salut emocional dels residents”.

Des que va esclatar la pandèmia, l’empresa L’Onada ha estat molt afavorida per la Generalitat i això aixeca moltes suspicàcies en el sector, ja que es considera que es tracta d’una descarada desviació de poder. La seva directora general, Cinta Pascual, forma part del sector negocis d’ERC i té una connexió directíssima amb les altes esferes del Govern català com a presidenta de la patronal ACRA.

Els treballadors i els familiars dels usuaris han fet una crida als veïns de la Bordeta a sumar-se a les protestes contra el canvi en la gestió de la residència Mossèn Vidal i Aunós. Demanen que el centre el continuï gestionant la Fundació Vella Terra i, en aquest sentit, s’han adreçat al president Pere Aragonès i a la consellera Violant Cervera per fer arribar el seu malestar.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.