La ‘guerra’ dels patrocinadors sembla una altra operació mediàtica

Laporta filtra l'interès de Vegan Nation, una societat sense rànquing ni capitalització, juntament amb Tencent, Spotify i Poltadok que si anessin de debò ja haurien signat

Joan Laporta

Joan Laporta està nerviós, preocupat i mut perquè les coses no li estan sortint com esperava. Va insultar greument a l’àrbitre de San Mamés des de la seva localitat a la llotja. “Fill de p…!”, li va cridar, com havia fet dies enrere a un aficionat del Barça que li va recriminar la seva gestió. 

Xavi no està resultant la solució esperada, l’equip ha anat a menys en línies generals i ara, a més, té guerres obertes a causa de la lesió d’Ansu Fati, que pinta problemàtica perquè de moment no vol passar pel quiròfan, i la polèmica marginació d’Ousmane Dembélé, dues circumstàncies que deixen tocat a l’equip ofensivament, com ja es va demostrar a San Mamés i davant l’Alabès, la victòria menys celebrada pel barcelonisme en molts mesos.

El pitjor va ser el discurs posterior del mateix entrenador, abatut per dins per primera vegada, encara que trobant excuses permanentment en el rendiment de l’equip: perquè no entén el joc, perquè a vegades no sap quan cal atacar, perquè li costa trobar el seu estil propi de futbol o perquè li falta sort i a més ha d’aprendre de les ensopegades perquè és un equip en construcció. 

Res a veure, i aquest és el veritable problema, amb el missatge, promeses i expectatives de la seva arribada, quan es donava per segur que amb la seva saviesa i personalitat aquella etapa fosca, mediocre i plena d’errades de l’era Koeman quedaria immediatament enrere. Per contra, amb Xavi s’han perdut quatre vides, les de la Champions, la mateixa Lliga, la Supercopa i la Copa del Rei, reduint ara el gran repte de la temporada a assegurar una plaça de Champions i l’esperança de guanyar l’Europa League, una vegada descendit a segona divisió europea.

Per això Joan Laporta i el seu equip de comunicació necessiten omplir el buit de 15 dies d’aturada de la Lliga, fins al 6 de febrer a casa davant l’At. Madrid, amb una altra mena de notícies, com la imminent arribada d’una pluja de patrocinadors amb els quals el Barça hauria de sorir del seu ofec econòmic i financer al qual voluntàriament s’ha condemnat exagerant les pèrdues de la temporada anterior. 

De nou, s’estan filtrant ofertes que suposadament competeixen per convertir el Barça en l’equip millor pagat de tots els temps per la samarreta, la màniga i altres conceptes que tenen a veure amb els nous negocis digitals, les criptomonedes, les NFT i fins i tot els metaversos que, segons diuen, han de governar un nou ordre de les relacions en el món digital, com si estigués prohibit qualsevol altre tipus d’explotació comercial més tradicional.

Estant Laporta pel mig, el Barça ha d’estar preparat per al pitjor, perquè ja existeixen precedents poc optimistes i alarmants, perquè una setmana després del primer contracte en el món de les NFT el club va haver de fer públic un comunicat per a anunciar que el trencava després de la detenció del principal responsable de la societat Ownix, Moshe Hogeg, per estafa i agressió sexual. L’aval de l’operació era l’amistat del mateix president Joan Laporta amb Moshe Hogeg amb el qual s’havia associat per a fer negocis.

Sona estrany que, al costat de corporacions potents com Polkadot, Spotify i Tencent, la premsa amb bons contactes en la directiva i el cos executiu aposten també per Vegan Nation, oferint detalls molt concrets sobre les reunions del seu CEO, Isaac Thomas, amb Joan Laporta i el CEO blaugrana, Ferran Reverter, a més de Juli Guiu, directiu responsable de màrqueting. Els mitjans han definit Vegan Nation Services Ltd. com una coneguda empresa dels Estats Units que cotitza en borsa en el mercat OTC amb la missió de crear una comunitat mundial basada en la sostenibilitat, motiu pel qual ha llançat al mercat la seva pròpia criptomoneda, la GreenCoin, considerada la primera ‘token’ per a construir una nova economia verda.

El que des del club s’ha transmès a la premsa és que “VeganNation desitja convertir-se, a través del seu ‘matrimoni’ amb l’FC Barcelona, en tot un exemple a escala global i així formar la primera comunitat o consorci d’esportistes i clubs que desitgen viure en un món més verd i més sostenible”. Fins i tot s’apunta que la seva pretensió és la d’aparèixer en el frontal de la samarreta, la màniga i la roba d’entrenament per un total que superaria els ingressos de Rakuten i Beko. No s’especifica si es refereix als actuals contractes de Rakuten (30 milions) i Beko (10 milions) o als anteriors, quan sumaven 75 milions abans de la pandèmia.

Quan es busca, però, en fonts veritablement solvents, resulta que Vegan Nation és una empresa amb seu a Londres i una oficina satèl·lit a Tel Aviv (Israel), fundada per Isaac Thomas juntament amb els seus amics de la infància, Yossi Raybi i Shneor Shapira. En la pàgina web només té quatre apartats: Home, Sobre nosaltres, FAQ i contacte. En el contacte només es facilita un e-mail i un telèfon amb prefix del Regne Unit, juntament amb un formulari de contacte. Res més, perquè no existeix cap informació a l’apartat dels FAQ sobre qui està darrere del projecte i molt menys sobre l’equip humà amb el qual compta.

El més sorprenent, no obstant això, fa referència al token criptogràfic que utilitza el projecte i que respon a les sigles (GRNC). Aquest token no apareix llistat en el principal llistat criptogràfic https://coinmarketcap.com/. Sí que apareix en una altra web similar https://www.coingecko.com/es amb una informació més aviat escassa i poc rellevant, perquè no ocupa una posició en el rànquing general i no té un valor de capitalització de mercat. 

A més, el volum de comerç de les últimes 24 hores, el diumenge passat, era només de 2.152 USD. D’acord amb la gràfica, des del seu inici el volum de compra de tokens s’ha concentrat en el període comprès entre el 14 i el 18 de gener d’aquest any 2022. El volum anterior a aquest període era d’un màxim de 200 USD. Sembla una broma que amb aquesta dimensió de mercat una societat com aquesta aparegui relacionada amb el FC Barcelona, tret que es tracti de donar-li un cop de mà a Vegan Nation per causes desconegudes, especulatives o sospitoses. Ho és que els moviments realitzats, segons la traçabilitat del token, siguin 10, només a partir del 29 de novembre passat, el 97,9% dels quals dipositats en una única direcció.

També que es pretengui associar Vegan Nation a la proposta d’una ‘joint venture’ impulsada per aquesta diminuta societat de la mà del gegant xinès Tencent  per tancar un acord entre el Barça i una de les seves filials al voltant del metavers, el nou entorn de la comunicació digital.

En contrast, empreses reconegudes i serioses com Spotify i Polkadot (relacionada amb el negoci de la criptomoneda) apareixen també molt interessades a patrocinar al Barça, pel que sembla manejant unes quantitats mai vistes.

També aquestes informacions ofereixen llacunes i contradiccions perquè és clar que si de veritat volen ser espònsors del club a canvi d’uns ingressos rècord la directiva ja hauria tancat molt abans algun acord i no estaria, com ha succeït, sense possibilitat de poder oferir-los estar en el frontal de la totalitat de les noves samarretes de la temporada 2022-23. 

A causa de l’absència d’un patrocinador el club només pot garantir-li que lluiran publicitat exclusivament aquelles que es puguin vendre a les botigues pròpies del Barça, és a dir en un nombre reduït.

És la primera vegada que el Barça arriba a aquesta data de finals de gener sense un patrocinador principal per a la pròxima temporada. També és la primera vegada que per a trobar-lo i tancar-lo depèn de Joan Laporta. Normal que hi hagi nervis i que la premsa filtri patrocinadors, a raó d’un o dos per dia.

(Visited 177 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari