El moviment associatiu denuncia que el govern incompleix el seu compromís amb els països pobres

La Federació d’Organitzacions per la Justícia Global lamenta que els pressupostos pel 2022 trenquen amb el full de ruta per assolir el 0,7% d’ajuda oficial el 2030

Raül Romeva, Alfred Bosch i Victòria Alsina, els darrers titulars del Departament responsable de l'ajuda al desenvolupament

Lafede.cat-organitzacions per la justícia global, entitat que agrupa 125 associacions humanitàries, ha denunciat que “malgrat el suport de la ciutadania a les polítiques de cooperació i justícia global, el Govern incompleix definitivament el seu compromís de 2019 d’augmentar progressivament el pressupost per arribar al 0,7% el 2030”. El febrer del 2016, l’aleshores conseller responsable d’Acció Exterior, Raül Romeva, es va comprometre a augmentar la partida destinada a cooperació internacional de forma sostinguda fins assolir el 2030 el 0,4% dels ingressos no condicionats dels pressupostos de la Generalitat. Tres anys després, el seu successor, Alfred Bosch, va signar públicament una carta en què confirmava aquest compromís. Als pressupostos de la Generalitat pel 2022, però, la partida que es dedicarà a ajuda oficial al desenvolupament es quedarà reduïda a un 0,20% quan Bosch i Romeva s’havien compromès a que arribés al 0,33%.

Al comunicat difós per lafede.cat considera que tot i que “les dades més recents demostren que la ciutadania catalana ha entès perfectament que la pandèmia i altres problemàtiques globals requereixen solucions globals i aposten per augmentar les partides de cooperació internacional, el Govern no hi aposta”. A més, “lamenta que el Govern no aprofiti l’oportunitat per complir el seu compromís d’assolir el 0,7% el 2030, nova data que la comunitat internacional ha marcat a l’agenda. La federació no renuncia a aquest 0,7% ni a fer polítiques de qualitat i situar-se entre les més avançades d’Europa, com ja ho va fer en el passat”.

Luca Gervasoni, president d’aquesta federació d’associacions solidàries, va afirmar, arran de la presentació d’aquesta denúncia al Col·legi de Periodistes de Catalunya, que “tots els governs de la Generalitat han lloat l’esperit solidari del poble català però no l’han traduït en diners”. El compromís públic assumit per Alfred Bosch implicava que als pressupostos del 2022, el govern català dedicaria prop de 100 milions d’euros a cooperació internacional. El projecte que va dur al Parlament la consellera d’Acció Exterior i Govern obert, Victòria Alsina, queda molt lluny d’aquestes expectatives. Després de les crítiques de les ONGs, Alsina va anunciar que havia augmentat en dos milions d’euros la partida d’ajuda al desenvolupament, la qual cosa no satisfà ni molt menys les reclamacions d’aquestes organitzacions, que consideren que aquest increment hauria de ser de 50 milions.

“Després d’una dècada perduda i quan encara no s’han revertit les retallades de l’anterior crisi en el sector de la solidaritat internacional, Lafede.cat entén que ara, en un moment de creixement econòmic, és quan cal apostar fortament per enfortir la política pública de cooperació. Les entitats catalanes són presents al món des de fa dècades i Catalunya no pot renunciar a posicionar-se com actor rellevant a la comunitat internacional”, s’afirma en el comunicat que acaba recordant que el 0,2% que té previst dedicar el govern català a ajuda oficial al desenvolupament està per sota de les previsions de despesa d’Euskadi (0,4%), Navarra (0,3%), la Comunitat Valenciana (0,23%) i el govern espanyol (0,28%).

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.