L’AMB aposta per la mobilitat sostenible amb fons europeus

La metròpolis opta a 230M€ per impulsar alternatives als vehicles contaminants

L’AMB desplegarà noves Zones de Baixes Emissions a sis municipis de la metròpolis.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) vol aprofitar l’oportunitat que brinden els fons europeus Next Generation per transformar la mobilitat dels 36 municipis. La millora de la qualitat de l’aire porta la institució a plantejar una sèrie de reformes i impulsos en la manera com ens movem. Abraçar el verd és una qüestió de salut pública.

La mobilitat sostenible és una de les potes principals de la descarbonització de l’economia, objectiu que persegueix la Unió Europea (UE). Per fer efectiva i facilitar aquesta transformació cap a formes de moure’s més respectuoses amb el medi ambient, l’AMB i els municipis metropolitans en conjunt opten a 230 milions d’euros dels fons europeus Next Generation.

El finançament de la UE subvencionaria fins al 90% de diverses actuacions, totes incloses en les quatre línies marcades pel pla de l’Estat. En el cas concret de l’AMB, la institució opta a aconseguir 40 milions d’euros per a les 19 actuacions que ja s’han presentat. Hi ha optimisme després d’haver fet bé els deures. Els 19 projectes elaborats per l’AMB s’encaminen a impulsar la mobilitat verda per reduir la contaminació ambiental. I això s’ha ideat en quatre grans eixos.

El primer consisteix a accelerar la implantació de les zones de baixes emissions (ZBE). L’AMB i els municipis pretenen aconseguir desplegar noves ZBE a sis municipis: Viladecans, Castelldefels, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Aquestes s’afegirien a la ja existent a la metròpolis, és a dir, la de ZBE Rondes BCN, Sant Cugat i Sant Joan Despí.

La transformació de les flotes del transport públic a un model de zero emissions és un altre objectiu clar. La idea és aconseguir el màxim nombre possible de busos elèctrics i híbrids. Això aniria acompanyat de plans integrals d’infraestructura de recàrrega elèctrica, com la electrificació de les cotxeres.

El tercer gran eix de canvi per l’AMB és l’impuls de la bicicleta. Amb inversions pel valor de 23 milions d’euros, els pedals exemplifiquen l’ambició de la institució per fomentar la mobilitat sostenible i saludable. S’inclouen projectes per completar la bicivia (la xarxa metropolitana pedalable), el nou sistema de bicicleta pública metropolitana compartida, els aparcaments bicibox i la ciclologística.

Per últim, es buscarà la digitalització dels serveis públics de transport per millorar la informació i facilitar l’accés a persones amb mobilitat reduïda o qualsevol tipus de discapacitat o necessitat especial.


Millora de la flota

El Bus Metropolità mira al futur en busca de noves oportunitats que permetin millorar les prestacions que s’ofereixen a la ciutadania. Les actuacions plantejades en el curt i mitjà termini se centren en tres línies de treball: la flota, el servei i les parades.

Els fons europeus que l’AMB opta a rebre suposarien una font de finançament molt important per a disposar d’una flota de vehicles pràcticament sense emissions contaminants. Actualment, el 30% dels vehicles de Bus metropolità AMB són elèctrics o híbrids. L’objectiu és arribar fins al 90% el 2024 amb la incorporació de 162 gràcies a la inversió europea.

Quant al servei, l’AMB treballa per aconseguir una freqüència de 10 minuts o inferior entre un bus i el següent. Per això s’han habilitat nous carrils bus en diversos municipis i s’han creat les parades dobles, que permeten reduir els temps.

I pel que fa a les parades, són múltiples els aspectes en què es fa feina. La seguretat i el confort per a qui espera són fonamentals i d’aquí les marquesines amb tota mena de facilitats. L’accessibilitat també és un punt clau. Ja existeixen 100 plataformes d’accés adaptat i s’han licitat 70 més.

L’AMB espera recuperar el 2022 el nombre d’usuaris previ a la pandèmia, ja que els viatgers s’han reduït del 30%.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.