La Mesa del Parlament ralentitza el procés per saber quants diners cobra Pilar Rahola del ‘FAQS’ de TV3

Dona 30 dies a l’Òrgan de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública perquè emeti un informe sobre la petició que ha fet el PSC

Pilar Rahola i Josep Manuel Silva al 'FAQS' del dissabte 30 d'octubre, on la periodista es va negar a explicar quant cobra d'aquest programa

El director de TV3, Vicent Sanchis, i la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, es van negar a la darrera sessió de control parlamentari d’aquest organisme a donar a conèixer quants diners cobra Pilar Rahola per les seves intervencions setmanals al programa FAQS, de les nits de dissabte a TV3. Addueixen que la productora privada que el realitza, Mediapro, no està obligada a desvetllar aquest secret. Els ho demanava la diputada socialista Beatriz Silva que, davant la negativa de Sanchis i Llorach, va demanar l’empara de la Mesa del Parlament i va demanar a aquest organisme una còpia de la documentació relativa a les quantitats que cobren els col·laboradors fixes i esporàdics d’aquest programa i un pronunciament sobre la fonamentació del dret a la informació. La resposta de la Mesa ha estat que, abans d’adoptar un acord sobre la fonamentació del dret a la informació sol·licitada, ha demanat un informe a l’Òrgan de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública perquè l’emeti en trenta dies.

Un cop arribi aquest informe a la Mesa, aquest òrgan del Parlament es pronunciarà sobre el dret de la diputada a accedir a aquesta informació. Si no es descobreix per altres vies, el misteri dels honoraris de la portaveu oficiosa de Carles Puigdemont al FAQS continuarà sense aclarir-se. Dissabte passat, el periodista i advocat Josep Manuel Silva li va demanar en directe i Rahola es va negar a dir quant cobra i, a més, el va acusar de joc brut.

El passat 4 d’octubre, Llorach va comunicar a la diputada socialista Beatriz Silva que Mediapro es negava a facilitar-li aquesta informació perquè, segons els dirigents d’aquesta productora, el programa FAQS no està subvencionat per la CCMA, tot i que li costa 1,5 milions cada any. A més, Mediapro considera que “les retribucions dels col·laboradors que se sol·liciten constitueixen dades de caràcter personal i no existeix cap base legal que en legitimi la revelació sense el consentiment dels interessats”.

Als contractes que la CCMA firma amb les productores hi consta que “té el dret d’auditar, pels mitjans que consideri convenients, els llibres de comptabilitat i els arxius del contractista” i que aquestes empreses estan obligades a “mostrar tota la documentació legal i comptable que sigui necessària, amb el dret de la CCMA a obtenir còpies, extractes i certificacions documentals”. Aquestes auditories es poden fer “a fi i efecte de comprovar i controlar financerament tant les despeses de producció com l’ús dels fons destinats a la producció, així com als efectes de verificar el cost definitiu de la producció”. Així consta en una resposta que Núria Llorach va enviar a la diputada de Ciutadans Anna Grau, que també li va demanar pels honoraris de Rahola a la televisió pública catalana.

Per tant, l’organisme pot, si vol, saber quants diners paga Mediapro a Pilar Rahola i a la resta de col·laboradors del FAQS. Però, als contractes que firma amb Mediapro i altres productores, la CCMA es compromet, segons la documentació inclosa en la resposta de Llorach a Grau, a tractar “la informació i la documentació comptable i financera lliurada pel contractista i relacionada amb la producció audiovisual amb la més absoluta confidencialitat i exclusivament per les finalitats indicades”.

La diputada Beatriz Silva considera que aquesta clàusula és incompatible amb la transparència de gestió que cal esperar d’una televisió pública i per això ha fet el requeriment a la Mesa del Parlament que ara ha quedat al congelador durant un mes.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.