La covid-19 avança a Catalunya i arriba al risc alt de rebrot

El govern català admet "preocupació" pel repunt de les dades epidemiològiques, però descarta noves restriccions

Una infermera de l'Hospital Clínic atenent un pacient

La situació epidemiològica a Catalunya empitjora des de finals d’octubre, i, de fet, aquest divendres el risc de rebrot (EPG) ha superat el llindar dels 100 punts, a partir del qual es considera que hi ha un risc alt. Els experts del Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos del Departament de Física (BiocomSc) de la UPC relacionen les dades negatives amb els efectes de la castanyada, que ja han tingut una repercussió als hospitals.

Segons les dades de Salut, aquest divendres hi ha 354 persones ingressades per la covid -set més que el dijous- de les quals 85 -una menys-  estan a les UCIs. A més, durant les últimes 24 hores s’han detectat 1.264 nous positius, sumant un total d’1.012.849 des que va començar la pandèmia.

La tendència a l’alça s’està consolidant des de fa tres setmanes. De fet, la darrera d’octubre hi havia 2.333 positius, però la setmana del 2 al 8 de novembre la xifra ha pujat fins als 3.502, un increment que també han registrat la resta d’indicadors. El risc de rebrot és actualment de 102 punts -11 més que ahir i 38 més que l’última setmana d’octubre- i la velocitat de transmissió (Rt) es troba en l’1,48, davant de l’1,20 de finals del mes passat. La positivitat de les PCR i els tests d’antígens és del 2,72%, mentre que la incidència acumulada a set dies (IA7) és de 44,96, i a catorze dies (IA14) de 71,13.

La portaveu del govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha admès aquest dijous la “preocupació” de l’executiu pel repunt de les dades epidemiològiques, tot i que ha descartat, per ara, l’aplicació de noves restriccions. A causa del percentatge de població vacunada, el 74,5% a Catalunya, els experts confien que aquest repunt no es converteixi en una sisena onada.

(Visited 217 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari