L’oferta del govern per convèncer la CUP de cara als pressupostos

L'executiu proposa reduir les ràtios d'alumnes, limitar les intervencions de la BRIMO i més habitatge públic

El president de la Generalitat, Pere Aragonès

El govern que presideix Pere Aragonès ha fet una oferta d’última hora a la CUP per tractar de convèncer els anticapitalistes d’avalar els pressupostos del 2022, els quals s’enfrontaran al debat a la totalitat el pròxim 22 de novembre, després que aquest dilluns el Consell Executiu els hagi aprovat. L’oferta inclou, segons ha publicat l’ACN, una rebaixa de ràtios progressiva a Educació, canvis en el paper de la BRIMO dels Mossos d’Esquadra, la internalització del 112, la construcció d’habitatge públic i el desenvolupament dels impostos de la Llei del canvi climàtic.

Pel que fa a la reducció de ràtios, la idea del govern és passar de 25 a 20 alumnes per aula, progressivament, a Infantil i Primària, de manera que el curs 2022-2023 començaria amb 1.545 nous professionals. Una mesura que suposaria incrementar en 56,8 milions d’euros el capítol 1 del Departament d’Educació.

En relació amb l’ordre públic, l’Executiu d’Aragonès defensa limitar tant com sigui possible la intervenció de l’ARRO i la BRIMO dels Mossos durant els desallotjaments. Concretament, Interior es compromet a monitorar l’evolució dels casos en els quals s’acabi requerint la intervenció d’aquestes unitats, i a desplegar un nou protocol policial per a les actuacions sota mandat judicial durant un desallotjament.

L’oferta del govern a la CUP també inclou la possibilitat d’internalitzar el 112, com ja contemplen els comptes pel servei del 061, i també la construcció de més habitatge públic. En aquest sentit, els anticapitalistes consideren insuficient l’increment del pressupost per habitatge de 300 a 750 milions, ja que creuen que hauria de pujar fins als 1.000 milions d’euros, i per això l’executiu català -segons ha avançat RAC1– ha garantit als cupaires la construcció de 2.000 habitatges públics i la compra de 1.000 més.

Pel que fa a la Llei del canvi climàtic, el govern d’Aragonès també s’ha compromès a impulsar abans que acabi el 2022 els impostos pendents de desenvolupar, i ha garantit que començarà aquest novembre pel de les emissions d’òxid de nitrogen emeses pels grans vaixells.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides