El comitè de Seat adverteix de la “tempesta perfecta per a la reducció de l’ocupació” en la planta de Martorell

El portaveu dels treballadors, Matías Carnero, alerta al Govern i a la Generalitat de les conseqüències de la transició a l'elèctric i de la falta de components

SEAT
SEAT

La transició al cotxe elèctric i l’escassetat mundial de xips podrien provocar “una tempesta perfecta que pot servir per a justificar la reducció d’ocupació en Seat”. Així de contundent i contrariat es mostra el president del comitè d’empresa de la companyia de Martorell, Matías Carnero, qui demana al Govern central, a la Generalitat i a la matriu, Volkswagen, que acordin mesures per a garantir els llocs de treball a Catalunya davant la incertesa que s’aveïna.

El comitè d’empresa de Seat vol evitar de manera inequívoca que es repeteixi el cas Nissan, la multinacional japonesa que detindrà la seva producció a Catalunya el pròxim 31 de desembre. Així ho manifesta en una entrevista amb l’Agència EFE el mateix Carnero, que insta el Govern a “posar-se les piles” per a ajudar en la transformació de la indústria de l’automòbil” al mateix temps que actua amb “coherència i responsabilitat política”.

Matías Carnero, com a president del comitè de Seat, forma part també del Consell de Supervisió del Grup Volkswagen. El seu conseller delegat, Herbert Diess, va dir fa unes setmanes que la transició al vehicle elèctric suposarà la pèrdua de 30.000 llocs de treball. Carner dona per fet que la reducció més gran de personal es donarà a Alemanya, però tem que afecti també la planta de Martorell, on treballen 15.000 persones.

El temor al fet que els acomiadaments arribin també a la Seat és el que porta el comitè d’empresa a interpel·lar directament a les administracions. Carnero li ha demanat a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, que el PERTE (Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica) de l’automòbil serveixi per a “garantir la transició no traumàtica” d’una indústria que deixarà de fabricar cotxes de combustió per a dedicar-se als elèctrics, que requereixen menys hores de producció, i que per això inclogui garanties d’ocupació a la companyia.

Matías Carnero vol anticipar-se als ajustos de producció provocats per la transició als elèctrics i per això li demana al Grup Volkswagen que instal·li una altra secció de fabricació: “Amb una única plataforma i només tres models elèctrics -Cupra, Skoda i Volkswagen- és probable que no arribem a produir 500.000 unitats a l’any a partir de 2025 a Martorell. Necessitem una segona plataforma per a fabricar més”.

A més, el comitè de Seat li demana també a la matriu que aposti de manera més decidida pel model Cupra, una marca en creixement, que, segons Carnero, s’està trobant amb “bastons a les rodes perquè no és una prioritat” per al grup.

D’altra banda, la falta de components per la crisi mundial de microxips continua llastrant la fàbrica de Martorell, que enguany ja ha produït 80.000 cotxes menys que en les mateixes dates de l’any anterior. Per això, Seat ha aplicat un ERTO fins a mitjan 2022.

(Visited 119 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari