Vaga de funcionaris a Catalunya contra la temporalitat

La convocatòria afecta el transport públic, l'àmbit sanitari i els centres educatius, on s'han decretat serveis mínims

Manifestació dels treballadors públics a Barcelona

Foto: @CGTCatalunya

La Taula Sindical de Catalunya -formada pels sindicats CGT, CNT, COBAS, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Solidaritat Obrera (SO) i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)- ha convocat una vaga aquest dijous a la que estan cridats tots els treballadors públics per protestar contra la temporalitat laboral. La convocatòria, doncs, afecta els transports públics, el sector educatiu i la sanitat, àmbits en els quals la Generalitat ha decretat serveis mínims.

Concretament, a Rodalies, metro, autobusos i tramvies de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’han fixat uns serveis mínims del 85%. Pel que fa a la sanitat, els ambulatoris hauran de comptar com a mínim amb el 25% de la plantilla, mentre que els serveis d’urgències, les UCI i els tractaments com la radioteràpia o la quimioteràpia hauran d’estar al 100%. La vaga tampoc podrà afectar els centres de vacunació ni la resta de serveis relacionats amb la covid-19.

Amb relació als centres educatius públics, la Generalitat ha decretat que a les guarderies hi haurà d’haver la meitat de la plantilla d’un dia ordinari; a infantil i primària, dos docents per cada quatre classes; i a la secundària un professor per cada tres classes. L’educació especial haurà de tenir disponible la meitat de la plantilla, de la mateixa manera que el servei de menjador en totes les etapes escolars.

A les 12 del migdia els sindicats han convocat una manifestació a la plaça d’Urquinaona (Barcelona) per denunciar l’abús de temporalitat ja que, segons han calculat, un 30% de la plantilla de la Generalitat -90.000 treballadors- té un contracte d’interí o laboral no fix des de fa més de tres anys.

Per tal de revertir la situació, el Govern central va aprovar la convocatòria d’una oferta pública extraordinària a través del Reial decret llei 14/2021, una mesura que la Taula Sindical de Catalunya considera insuficient. Els sindicats que la formen reclamen que es faci indefinits aquests 90.000 treballadors que porten anys amb contractes temporals sense haver de presentar-se a les oposicions ja que, segons consideren, fer-les posaria en perill la seva plaça. CCOO i UGT s’han desmarcat de la convocatòria perquè donen suport al Reial decret de l’Executiu central.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides