Aragonès relaciona l’afusellament de Companys amb el rebuig del Tribunal de Comptes als avals de la Generalitat

L'independentisme aprofita l'homenatge a l'expresident per a carregar contra l'Estat

Foto: Twitter @govern

En el 81è aniversari del seu afusellament per part de la dictadura franquista, l’expresident de la Generalitat Lluís Companys ha rebut aquest matí l’homenatge de cada 15 d’octubre per part del Govern i bona part dels partits catalans. L’acte ha servit novament a l’independentisme per a carregar contra l’Estat i per a comparar l’assassinat en 1940 de qui fou líder d’Esquerra Republicana amb l’embargament dictat pel Tribunal de Comptes contra una trentena de dirigents independentistes entre 2016 i 2017.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha equiparat de manera clara ambdues situacions: “Avui veiem com s’ataca el patrimoni de desenes de persones, simplement pel fet d’haver estat responsables de la mateixa institució que presidia el president Companys“. De fet, s’ha referit a la decisió del Tribunal de Comptes com una “causa general contra l’independentisme, una causa que està guiada per la venjança i la voluntat de repressió”. I ha afegit: “81 anys després veiem com les institucions continuen encara sofrint atacs d’aquells que volen que el nostre poble, la nació catalana, no pugui aspirar a la màxima llibertat i justícia social”. El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha comentat en referència al litigi que “avui tenim un altre exemple de repressió”.

Des de Junts també han aprofitat l’homenatge a Companys per a comparar la repressió franquista amb l’independentisme actual. El seu secretari general, Jordi Sànchez, ha asseverat que “l’Estat espanyol continua, amb altres mètodes però amb la mateixa persistència i set de venjança, buscant la mort civil d’un conjunt de persones”. I la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha denunciat que “la persecució política que va viure Companys” continua “ben viva per part de l’Estat en contra de Catalunya”.

També han participat en l’homenatge el PSC i En Comú Podem. El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha dit “respectar” la decisió de l’ens fiscalitzador, però ha remarcat que els avals “s’ajustaven a dret”. I Jaume Asens, diputat morat en el Congrés, ha qüestionat que “qualsevol decisió que prengui un òrgan com aquest, amb el mandat caducat dels seus integrants, no té de legitimitat”, en relació amb un Tribunal de Comptes la renovació del qual acaben d’acordar PSOE i PP.

(Visited 121 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari