Unanimitat al Constitucional contra Artur Mas per la consulta del 9-N

Avalen la condemna i ara l'expresident pot portar-la al Tribunal Europeu dels Drets Humans

Artur Mas
Artur Mas

El Tribunal Constitucional refusarà de forma unànime el recurs d’empara presentat per l’expresident de la Generalitat Artur Mas, segons ha informat l’Agència Efe. Mas va ser condemnat a un any i un mes d’inhabilitació i a 36.500 euros de multa, acusat d’un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional en la consulta sobre la independència de Catalunya celebrada el 9 de novembre del 2014.

Inicialment, l’expresident havia estat condemnat a dos anys d’inhabilitació i a pagar una multa de 36.500 euros pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 13 de març del 2017. Dos anys més tard, el Tribunal Suprem (TS) va decidir rebaixar aquesta pena d’inhabilitació fins a l’any i mig. Ara, el Tribunal Constitucional ha decidit avalar la decisió del Suprem.

La sentència del TS especificava que “no existeix un dret a participar en una votació la il·legalitat de la qual ve proclamada per qui és intèrpret i garant dels drets fonamentals” (referint-se al Tribunal Constitucional). A més, el Tribunal Suprem va manifestar que “si l’autoritat corresponent suspèn una votació d’aquest tipus, l’incompliment d’aquesta ordre serà considerat com a desobediència”.

El ple del Tribunal Constitucional es reunia aquesta setmana per abordar els recursos d’empara presentats per Mas, però de moment no ha fet pública la sentència, de la qual ara informa l’agència EFE. De totes maneres, es preveu que ho faci en els pròxims dies.

La sentència esgota el recorregut judicial de Mas a Espanya i obre la porta a portar la causa al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg, on ja hi ha altres demandes de l’independentisme, en aquest cas per la condemna del Tribunal Suprem per l’1-O.

(Visited 109 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari