El TEDH desestima els dos primers recursos per les càrregues de l’1-O

El tribunal considera que les denúncies són "infundades" i no aprecia cap vulneració de drets fonamentals

L'1-O a l'escola Dolors Monserdà
L'1-O a l'escola Dolors Monserdà

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha desestimat els dos primers recursos que dos veïns del Bages van presentar per les càrregues policials que es van produïr durant el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya. Segons l’ACN, el tribunal ha considerat que les denúncies són “infundades” i no veu indicis que assenyalin cap vulneració dels drets humans.

Les demandes es van presentar després de les càrregues de la Guàrdia Civil a l’escola Sant Miquel de Castellgalí (el Bages) en les quals van resultar lleument ferides 16 persones, entre elles els dos denunciants. Després d’esgotar la via judicial estatal, que va acabar amb l’arxivament de la causa, ambdós van presentar recursos al tribunal amb seu a Estrasburg.

Els dos veïns del Bages van denunciar Espanya per vulnerar el seu dret a un judici just en realitzar una investigació “molt escassa” -segons consideren- sobre els fets, i també per la vulneració d’altres drets com el de reunió, el de llibertat d’expressió i el de no ser sotmès a cap tracte inhumà o denigrant. El TEDH, però, va considerar el passat 25 de maig que les denúncies eren “infundades” i va desestimar els recursos.

Els líders independentistes han manifestat en diverses ocasions la seva confiança en què el TEDH els doni la raó i, de fet, aquest diumenge, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha defensat en un article a El Punt Avui que la via judicial europea és una “finestra d’oportunitat” per la causa independentista. “Quan les resolucions judicials europees deixin al descobert que en el seu plat només hi ha repressió, llavors serà quan nosaltres podrem aprofitar aquesta finestra d’oportunitat a favor de la nostra causa. Sabem que aquest moment arribarà”, ha assegurat.

De moment, però, els dos primers recursos interposats  s’han desestimat, i la decisió del TEDH és definitiva i no es pot recórrer. No es descarta, però, que puguin arribar recursos similars ja que, actualment, hi ha diverses causes obertes als jutjats de Catalunya contra desenes de policies acusats d’exercir un ús excessiu de la força durant l’1-O.

(Visited 196 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari