Un TC dividit declara inconstitucional el primer estat d’alarma de la pandèmia

El ple conclou, per sis vots contra cinc, que la mesura adequada era l'estat d'excepció perquè es van suspendre drets fonamentals

Tribunal Constitucional
Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional el primer estat d’alarma declarat per combatre la pandèmia pel govern d’Espanya, amb el vistiplau del Congrés, que va estar vigent gràcies a diverses pròrrogues des del març fins al juny del 2020 i va incloure el confinament domiciliari estricte i el tancament de les escoles.

La resolució del ple, coneguda aquest dimecres al migdia, estima parcialment un recurs presentat per Vox i tomba part del decret del primer estat d’alarma. Es tracta del resultat d’un debat que s’ha allargat durant diversos plens de deliberació, dels quals ha resultat un vot dividit: sis a cinc.

La vicepresidenta del Constitucional, Encarnación Roca, ha decantat la decisió a favor dels cincs magistrats conservadors partidaris de la declaració d’inconstitucionalitat. Els altres cinc, entre els quals dos conservadors, han considerat que l’executiu de Pedro Sánchez va actuar correctament.

El TC, en concret, declara la inconstitucionalitat de l’estat d’alarma perquè considera que no era la figura adequada en aquest cas, i que s’hauria d’haver declarat l’estat d’excepció. En aquest sentit, els cinc magistrats conservadors i la vicepresidenta del TC addueixen que l’estat d’alarma no era l’opció adient perquè no es va tractar d’una limitació de drets fonamentals, sinó d’una suspensió.

Així mateix, el TC considera inconstitucional que s’habilités el Ministeri de Sanitat per modificar o ampliar les mesures de contenció de la pandèmia en els àmbits comercial, cultural, recreatiu, hostaler i de la restauració.

El contingut detallat de la resolució i els vots particulars es coneixeran els pròxims dies.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.